Wing flutter analysis with an uncoupled method
Yapısal ve akış problemlerinin ayrı çözüldüğü bir yöntem ile kanat çırpıntı analizi
- Tez No: 143133
- Danışmanlar: DR. ERDAL OKTAY, PROF.DR. MEHMET AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aeroelastisite, Çırpıntı, AGARD Wing 445.6, SAD, Sayısal Akışkanlar Dinamiği, Aeroelasticity, Flutter, AGARD Wing 445.6, CFD, Computational Fluid Dynamics
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tezde, yeni bir yaklaşım kullanılarak AGARD 445.6 kodlu kanadın çırpıntı analizi yapılmıştır. Üç boyutlu bir Euler çözücüsü kullanılarak sinüssel aerodinamik kuvvetler hesaplanmıştır. Yüzey enterpolasyonu kullanılarak yapısal modelde hesaplanmış doğal titreşim şekilleri SAD (Sayısal Akışkanlar Dinamiği) modeline ve SAD modelinde hesaplanmış basmç dağılımları yapısal modele aktarılmıştır. Aktarılan basınç dağılımı kullanılarak, yapısal model üzerinde kuvvet dağılımı elde edilmiştir. Modelin düğüm noktalarına etkiyen kuvvetlere boyutsuz frekans emsinden bir polinom uydurulmuş ve elde edilen polinom özdeğer problemi çözülerek yapmın çırpıntı frekansı hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, flutter of AGARD Wing 445.6 is predicted with a new approach. The unsteady aerodynamic loads are calculated with an unstructured Euler solver. Surface interpolation is used to transfer the calculated mode shapes from the structural mesh to the CFD mesh and to transfer pressure distributions in the opposite direction. Using the transferred pressure distributions, nodal force distributions on the finite element model are calculated. A polynomial is fitted to the nodal forces in terms of the reduced frequency. The resulting polynomial eigenvalue problem is solved to obtain flutter frequency.