Effect of alkalinity on flotation behavior of quartz
Alkalinitenin kuvars flatasyonuna olan etkisi
  1. Tez No: 143134
  2. Yazar: HALİME ASLI SAYILGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN AROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Alkalinite, Karbonatlar, Flotasyon, Amin, Na-oleat, Kuvars, Alkalinity, Carbonates, Flotation, Amine, Na-oleate, Quartz
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Karbonatlar doğal sularda her zaman bulunurlar, bu nedenle flotasyon işleminde kullanılan proses suyunda da mevcutturlar. CO2 su içerisinde çözündüğünde zayıf bir asit oluşturur. Çözelti içerisindeki bu asit ve tuzlan karbonik sistemi meydana getirirler. Doğal suların pH'ı bu sistemle kontrol edilir. Alkalinite bir suyun kuvvetli bir asidi nötürleme kapasitesidir. Bu kapasite HCCX, CO?“ ve OH”gibi bazların yanı sıra, silikatlar, boratlar, fosfatlar ve organik bazlar gibi su içerisinde düşük konsantrasyonlarda bulunan türlere bağlıdır. Genel olarak alkalinite, su içerisindeki toplam karbonat miktarından meydana gelir. Doğal suların alkalinitesi sıcaklık ve kaynak sularının oranları ile değişir. Alkalinitedeki değişimler doğal suların kimyası ile atmosfere açık olan işlem sularının kimyasını da etkiler. Genel olarak cevher hazırlama işlemleri, özel olarak da flotasyonun bu değişikliklerden etkilenmesi beklenir.Bu çalışmada, alkalinitenin kuvars flotasyonuna olan etkisi incelenmiştir. Kullanılan işlem sularının alkaliniteleri iki değişik yolla ayarlanmıştır. Bu yöntemlerden birincisinde, deney sularına NaHCOs eklenmiştir, ikincisinde ise deney suları hava ile denge durumunda tutularak suların içerisinde CO2 çözünmesi sağlanmıştır. Flotasyon deneyleri katyonik amin tipi bir kollektör ve Ca~ iyonları mevcudiyetinde Na-oleat kullanılarak yapılmıştır. Çalışma sonuçlan, yüksek alkalinite seviyesinde kuvars 'm katyonik ve anyonik flotasyonunun olumsuz yönde etkilendiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Carbonates are always present in natural waters, thus in the process waters in flotation. When CO2 dissolves in water it forms a weak acid. This acid and its salts in solution constitutes the carbonic system. The pH of natural waters on land is controlled mainly by this system. Alkalinity is the capacity of a water to neutralize strong acids. In natural waters, this capacity is attributable to bases such as HCO3, CO3“ and OH”as well as to species often present in small concentrations such as silicates, borates, ammonia, phosphates and organic bases. In general, alkalinity originates from the total amount of carbonates in water. Alkalinity of natural waters varies both with the temperature and ratios of source waters. The changes in alkalinity affect the chemistry of natural waters and also the process waters open to atmosphere. Mineral processing operations in general and flotation in particular are expected to be affected by these changes. In this study, the effect of alkalinity on flotation behavior of quartz was investigated. Alkalinity of process waters was adjusted in two different ways, namely by NaHC03 addition and by dissolving CO2 in test waters by equilibrating with air. Flotation tests were conducted both by a cationic amine type collector and by Na-oleate in the presence of Ca2+ ions. The results of the study showed that, at high alkalinity level, both cationic and anionic flotation of quartz were adversely affected.