Students perceptions about online assessment : A case study
Öğrencinin çevrim içi sınav algıları: Bir durum çalışması
- Tez No: 143137
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevrim içi değerlendirme, çevrim içi sınav, bilgisayar tabanlı sınav, web tabanlı test, Online assessment, online exam, computer assisted exam, web based testing
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Birçok nedenden ötürü, bilgisayar tabanlı sınavların kullanımı artmaktadır. Sınavlarda bilgisayarın kullanımı artmasına rağmen, genel olarak öğrencinin çevrim içi sınav algısı ve öğrencinin çevrim içi sistemde farklı gruplardaki alanları algılaması ile ilgili yeterince araştırma yoktur. Öğrencinin çevrim içi sınav algısını ortaya çıkarmak için bir sınav web sitesi geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Bu web sitesi veritabanı tabanlı ve çoktan seçmeli sorular içeren bir sitedir. Bu çevrim içi site, Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü tarafından açılan“Masaüstü Yayıncılık”dersinin değerlendirme kısmı olarak kullanılmıştır. Kullanıcı ara yüzü, öğrenme sürecine etkileri, sistem kullanımı ve çevrimiçi sınav hakkında genel düşünceler alanlarında çevrimiçi sınava karşı öğrenci algılan değerlendirilmiştir.Araştırmanın amacı bilgisayar destekli sınavda öğrenci algılarını incelemek ve sınavın geçerliliğinde öğrenci geri beslemelerinin potansiyelini araştırmaktır. Sonuçlar göstermiştir ki ; öğrenciler çevrim içi sınava karşı pozitif davranışlara sahipler. Anket sonuçlan, kullanıcı ara yüzünün kullanışlı ve iyi bir tasarımı olduğunu fakat daha fazla geliştirilmesi gerektiğini göstermiştir. Sistemin kullanımı kolaydır. Çevrim içi sınav için hazırlana web sayfasının öğrenme sürecine etkisi yeterlidir fakat bu etki öğrencilerin sınavdaki ihtiyaçlarını karşılayıcı parçalar eklenerek geliştirilmelidir. Güvenlik sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
For many reasons, the use of computer based of assessment is increasing. Although there is an increasing usage of computer based exams, there are not enough researches about student perception towards online assessment in general and perception of students towards categorized fields of online assessment systems. To figure out the students' perceptions of online assessment an exam web site has been developed and implemented. This web site is a database driven web site and containing multiple choice questions. This online assessment site used as assessment module of“Masaüstü Yayıncılık”course given by Department of Computer Education, Kocaeli University. The perceptions of the students' towards online assessment have been evaluated in terms of User interface, Impacts on learning process, System usage and general opinions on online assessment. The aim of the study is to investigate students' perceptions of the use of CAA and to investigate the potential for using student feedback in the validation of assessment. The results indicated that students have positive attitudes against online assessment. Results of questionnaires showed that user interface of the assessment web site is proper and well designed but need to be further development. The system use of the web site is easy. The impacts of the learning progress of the web site are sufficient but assessment web site should be developed by enriching the system components meeting the student needs. Security should be ensured.