Çevrimiçi proje tabanlı öğrenme ortamının öğrenci algısına ve başarısına göre değerlendirilmesi: Bir durum çalışması
An assessment of an online project based learning medium based on the perception and success of student: A case study
- Tez No: 426248
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZE KESER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi öğrenme, proje tabanlı öğrenme, çevrimiçi proje tabanlı öğrenme, Moodle, Bilgi Sistemleri Güvenliği Dersi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Online Learning, Project Based Learning, Online Project Based Learning, Moodle, Information Systems Security Course, Eastern Mediterranean University
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu çalışmada, çevrimiçi proje tabanlı öğrenme ortamının, öğrencilerin algılarına bağlı olarak, öğrenci kazanımı, öğrenciye verilen destek, güdülenme, bilgisayar aracılığıyla kurulan iletişim, grup çalışması açısından değerlendirilmesi ve öğrencilerin gerçekleştirdikleri projelerdeki başarılarının belirlenmesini amaçlanmaktadır. Çalışma, karma yönelimli bir durum çalışması deseninde tasarlanmıştır. Kullanılan veri toplama teknikleri anket, görüşme, performans değerlendirme ölçeği (rubrik) ve dokuman incelemesidir. Araştırmanın çalışma grubu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Doğu Akdeniz Üniversitesi, 2008 – 2009 öğretim yılı Güz döneminde Bilgisayar Enformatik Bölümü 4. sınıf öğretim programında yer alan“CSIT 441 – Information Systems Security”(Bilgi Sistemleri Güvenliği) dersini almak üzere, kayıt yaptıran toplam 23 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmada nitel veri toplama yöntemleri ile elde edilen veriler betimsel analizle çözümlenmiştir. Ayrıca araştırmada uygulanan anketlerin sonuçları SPSS 16,0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlarda, nitel veriler nicel bulguların, nicel veriler ise nitel bulguların yorumlanmasında birbirlerini tamamlayıcı (destekleyici) olarak kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, öğrencilerin çevrimiçi proje tabanlı öğrenme ortamındaki öğrenci kazanımı, öğrenciye verilen destek, güdülenme, bilgisayar aracılığıyla kurulan iletişim ve grup çalışmasına yönelik algılarının olumlu olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin geliştirdikleri projeler açısından yapılan değerlendirmede de öğrencilerin başarılı oldukları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to investigate the students' perceptions in terms of learner benefits, learner supports, motivation, computer mediated communication and group work in the online project based learning medium as well as evaluation of student performance in the context of the projects they realized. This study was designed as a mixed method case study. Interview, questionnaire, performance evaluation scale (rubric) and document analysis were used from qualitative and quantitative data gathering techniques in the study. The study group of the research is composed of all students (total 23 students), who were enrolled for the“CSIT 441 – Information Systems Security”course at the Department of IT at the Eastern Mediterranean University (E.M.U) in T.R.N.C. during the 2008–2009 academic year fall semester. The data obtained was dissolved with descriptive analysis. Also, the participants' responses from the questionnaire were analyzed quantitatively with SPSS 16.0. Qualitative and quantitative findings were used as a complementary (or supportive) to comment on each other. In consequence of the study, it is determined that students' perceptions about online project based learning medium in terms of learner benefits, learner supports, motivation, computer mediated communication and group work are positive. Evaluation regarding the project which developed by students has also showed that students' are successful on this context.