Sulfonation degree determination by adiabatic bomb calorimetry of polystyrene ionomers
Polistiren iyonomerlerin adyabatik bonba kalorimetre ile sülfonlanma derecesinin tayini
  1. Tez No: 143153
  2. Yazar: AHU GÜMRAH DUMANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA ARAS, PROF. DR. DUYGU KISAKÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: İyonomer, Sülfonlanmış Polistiren, Adyabatik Bomba Kalorimetresi, Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi, Ionomer, Sulfonated Polystyrene, Adiabatic Bomb Calorimeter, Atomic Absorption Spectroscopy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, sülfonlanmış polistiren numunelerinin sülfonlanma derecesi adyabatik bomba kalorimetre ile tayin edilmiştir.Teorik yanma entalpisi değerleri hesaplanmış, deneysel sonuçlarla karşılaştınlmıştır ve bu değerler arasında bir korelasyon faktörü bulunmuştur. Nötralizasyonun kalorifik değerler üzerindeki etkisi ayrıca incelenmiştir. Sülfonlanma reaksiyonu ve sülfonlanma derecesi analitik titrasyon yöntemi ve elementel kükürt analiziyle tayin edilmiştir ve bu sonuçlar DSC'den elde edilen Tg değerleri ile desteklenmiştir. Deneysel kalorifik değerlerle molekül ağırlığı arasındaki bağlantıyı görebilmek için polistirenin molekül ağırlığı tayin edilmiştir.Sülfonlanmış polistiren numunelerinin nötralizasyon süreci ve derecesi Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi (AAS) ile değerlendirilmiştir. Bu amaçla, değişik sülonlanma yüzdelerine sahip sülfonlanmış polistiren (SPS) numuneleri hazırlanmıştır. Bu numuneler,, 3.28 mol% Zn nötralize polistiren (3.28% Zn-SPS), 4.38 % Zn-SPS, 6.51% Zn-SPS, 7.29 Zn-SPS ve bunlarla aynı nötralizasyon derecelerine sahip Magnezyum ve Alüminyum iyonomerlerinin hazırlanmasında kullanılmıştır. Na iyonomerieri; 1.7 %Na-SPS, 2.6% Na-SPS, 4.2% Na-SPS Exxon laboratuvarlanndan temin edilmiş ve adyabatik bomba kalorimetre ve AAS analizlerinde kullanılmıştır. Sülfonlanma derecesindeki yükselme sonucunda teorik ve deneysel yanma ısısı değerleri düşüş göstermektedir. Yaprya metal iyonu katılması ile ör. Al3+, yanma entalpisi değerlerinin, sülfonlanmış polistiren numuneleri değerleri ile karşılaştırıldığına, değiştiği gözlenmektedir. Yüksek sülfonlanma derecesine sahip iyonomerlerin ör. 7.29% Zn-SPS yanma entalpisi değerlerinin düşme eğiliminden saptığı görülmüştür, bu sonuç, bu numunelerin daha yüksek seviyede agregasyon oluşturulmasından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the sulfonation degree of sulfonated polystyrene is determined by adiabatic bomb calorimeter, which is a novel analysis method for this determination. The theoretical combustion enthalpy calculations are compared with the experimental results and a correlation factor is found between these values. The effect of neutralization on the calorific values is also examined. The sulfonation reaction and the degree of sulfonation are determined by analytical titration method and elemental sulfur analysis and these results are supported by the Tg values obtained from DSC. The molecular weight of polystyrene is determined in order to see the relationship between the experimental calorific value and molecular weight. Atomic Absorption Spectroscopy (AAS) is used to evaluate neutralization of sulfonated polystyrene samples. For this purpose, sulfonated polystyrene (SPS) samples with varying percentage of sulfonation are prepared. These SPS samples are used in the preparation of; 3.28 mol% Zn neutralized polystyrene (3.28% Zn-SPS), 4.38 % Zn- SPS, 6.51% Zn-SPS, 7.29 Zn-SPS and corresponding Magnesium and Aluminum ionomers. Na ionomers; 1.7 %Na-SPS, 2.6% Na*SPS, 4.2% Na-SPS are provided from Exxon laboratories are used also in the adiabatic bomb calorimeter and AAS analysis. The increasing sulfonation degree yields a decrease in both the experimental and the theoretical combustion enthalpy values. Metal ion incorporation i.e. Ai3+ to the structure alters the experimental combustion enthalpy values comparing with the corresponding sulfonated polystyrene. Higher sulfonation degree ionomers i.e. 7.29% Zn-SPS, deviates positively from the decreasing behavior of the combustion enthalpy, due to formation of higher degree of aggregation.