Evaluation of computer education and instructional technology programs: Students' and faculty members' perception
Bilgisayar ve öğretim teknolojileri programının değerlendirilmesi: Öğrencilerin ve öğretim elemanlarının algıları
- Tez No: 143152
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAHİDE YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eğitim teknolojisi, öğretim teknolojisi, program değerlendirme, educational technology, instructional technology, program evaluation
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma Ankara, Gazi, Hacettepe ve Orta Doğu Teknik Üniversitelerindeki Bilgisayar ve öğretim Teknolojiler Eğitimi Bölümlerini öğrenci ve öğretim görevlileri algıları açısından değerlendirmiştir. Araştırılan ana konular öğrencilerin özellikleri, bölümün amaçları, müfredat programı, bölümün niteliği, öğretim elemanları, bölümün kaynakları, bölümde kullanılan öğretim ve değerlendirme yöntemleri, bölümün güçlü ve zayıf yönleri ve öğrencilerin 'öğretim teknolojisi' kavramını anlayışlarıdır.Çalışmanın örneklemini, Ankara, Gazi, Hacettepe ve Orta Doğu Teknik Üniversitelerinin Bilgisayar ve öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümlerinden 352 öğrenci ve 19 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Veriler anket ve görüşme yoluyla toplanmıştır. Bu çalışmada toplanan verilerin analizi için, tanımlayıcı istatistiki analiz yöntemleri ve içerik analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre BÖTE bölümlerinin amaçlarının ve müfredatının yeniden düzenlenmesine ve daha açık hale getirilmesine ihtiyaç vardır. Bölümlerin teknoloji tabanlı bölümler olması nedeniyle fiziksel olanaklarının geliştirilip güncel hale getirilmesine ve öğretim elemanı sayısının artırılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study evaluated Computer Education and Instructional Technology Education Programs of Ankara, Gazi, Hacettepe and Middle East Technical Universities, in Ankara Turkey, through students' and faculty members' perceptions. The specific themes such as students' charactersitics, departments' goals, curriculum, quality, faculty members, resources, instructional and evaluation methods, weaknesses and powerful sides and understanding of instructional technology were investigated in this study. 352 students and 19 faculty members from Computer Education and Instructional Technology Departments of Ankara, Gazi, Hacettepe and iiiMiddle East Technical Universities participated in the study. The data collected through the questionnaire and the interview schedule. The data gathered were analyzed through descriptive statistics and content analysis. The results of the study indicated that there is a need for revision of Computer Education and Instructional Technology Departments' programs. The goal and curriculum of the departments should be clarified; since these departments are technology based, they are in need of continuous improvements; and finally faculty resources of the departments should be increased.