Isolation and characterization of the K4 type yeast killer toxin
K4 tipi öldürücü maya toksininin izolasyonu ve karekterizasyonu
  1. Tez No: 143154
  2. Yazar: TOLGA ACUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH İZGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Öldürücü mayalar, K4 tipi öldürücü maya toksini, Hansenula anomala, Jel Geçirgenlik Kromatografisi, Killer yeasts, K4 type yeast killer toxin, Hansenula anomala, Gel Permeation Chromatography
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Öldürücü mayalar, kendi türlerinin hassas hücrelerini ve çoğunlukla başka tür ve cinslerden mayalan öldüren polipeptid toksinler salarlar. Bu proteinler öldürücü toksinler diye adlandırılır. Ayrıca bazı maya suşlarının salgıladığı öldürücü toksinler gram-pozitif patojenik bakterilerin ve patojenik bitki mantarlarının büyümelerini inhibe etmektedirler. Öldürücü mayalar ürettikleri bu toksinlere karşı bağışıklığa sahiptir. Öldürücü mayalar fermentasyon sürecinin ve gıdaların istenmeyen mayalara karşı korunmasında kullanılabilinir. Öldürücü karakter, yabancı proteinlerin mayada çok miktarda üretilmesinde de kullanılabilir. Tıp alanında ise sahip oldukları bu anti- mikrobiyal ve anti-mikotik aktiviteler tedaviye yönelik olarak kullanılabilir.Öldürücü maya toksinleri öldürme spektrumu ve immunite özelliklerine göre 11 tip altında sınıflandırılmışlardır, örneğin Kİ, K2 vb. Her ne kadar öldürücü maya toksinlerinin uygulamalarıyla ilgili çok sayıda yayımlanmış bilgi olsa da, 1 1 tip içinde şimdiye kadar yalnızca Kİ, K2 ve K6 tipleri karakterize edilmiştir. Bu çalışmada Hansenula anomala NCYC 432 tarafından üretilen K4 tipi öldürücü maya toksininin izolasyonu ve karakterizasyonu amaçlanmıştır. Toksinin izolasyonu için HPLC sistemi ile jel geçirgenlik kromatografisi uygulanmıştır. Glikoprotein olduğu saptanan toksinin, moleküler ağırlığının 49.08 kDa ile 47.25 kDa ve izoelektrik noktasının 3.77 ile 3.41 arasında olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Killer yeasts secrete polypeptide toxins which kill sensitive cells of their own species and frequently those of other species and genera of yeasts. These protein compounds are designated as killer toxins. Also killer toxins of certain yeast strains have potential growth inhibitory activity on gram-positive pathogenic bacteria and plant pathogenic fungi. The yeasts are immune to their own killer protein. The killer phenomenon can be utilized for the protection of fermentation process against contaminating yeasts and for biological control of undesirable yeasts in the preservation of foods. The killer trait can also be used to produce large amount of foreign proteins in yeast. In the medical field, it is thought that their anti-microbial and anti-mycotic activity could be exploited in a therapeutic strategy. IllYeast killer toxins are classified into 1 1 types according to their killing spectra and immunity-specificities such as Kİ, K2, etc. Altough there is considerable amount of published information concerning the applications of yeast killer toxins, among the 11 types, only Kl, K2 and K6 have been characterized. In this study, it was aimed to purify and characterize the K4 type yeast killer toxin secreted by the Hansenula anomala NCYC 432. Gel permeation chromatography was performed to isolate the killer toxin by using a HPLC system. The toxin was shown to be a glycoprotein having a molecular mass of between 49.08 kDa and 47.25 kDa and isoelectric point of between 3.77 and 3.41.