Silhouette-based 3D reconstruction by energy minimization
Enerji küçültmesi ile siluet tabanlı 3 boyutlu geriçatım
  1. Tez No: 143183
  2. Yazar: EMRE MENGİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: siluet tabanlı 3 boyutlu geriçatım, enerji küçültülmesi, yılanlar, 3 boyutlu yüzey noktası tespiti, kenar potansiyeli, yüzey temsili, logaritmik engel metodu, silhouette based 3D reconstruction, energy minimization, snakes, 3D surface point detection, edge potential, surface representation, logarithmic barrier method
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bir cismin birden fazla bakış açısından siluet tabanlı modellenmesi konusunda bir takım enerji küçültülmesi teknikleri ile beraber değişik yüzey temsilleri kul lanıldı. İlk olarak tabakalı temsille geleneksel 3 boyutlu yılanlar kullanıldı. Yılanın şekli, düzlüğü ve 2 boyutlu resimlerden elde edilmiş 3 boyutlu yüzey nok talarına çekimi zorlayan bir enerji fonksiyonunu küçültecek biçimde değiştirildi, ikinci olarak küresel kordinat takımında bir temsil önerildi ve enerji fonksiy onunun tanımı uygun bir şekilde değiştirildi. Bu yeni temsil ile beraber ge leneksel 3 boyutlu yılanların şeklinin değiştirilmesi için kullanılan teknik yerine başka bir teknik tercih edildi. Böylece yüzeydeki süreksizlikler, yüzeyin şeklinin değiştirilmesi sırasıda tespit edildi. Son olarak çoğu doğal yüzeyin geri çatımı için ardışık bir algoritma sunuldu. Eğer veri güvenilirse, bu algoritma 3 boyutlu geri çatım için direk kullanilabilir. Bozuk veri olması durumunda, daha doğru yüzey geri çatımı için bu ardışık algoritmanin bir enerji küçültülmesi tekniği tarafından nasıl desteklenebileceği tartışıldı.
Özet (Çeviri)
To generate a model of an object in the framework of silhouette based recon struction from multiple views, various energy minimization techniques with dif ferent surface representations are used. Initially, original 3D snakes with layered parametric representation is applied. Snake is deformed to minimize an energy functional imposing smoothness and attraction towards 3D surface points de tected from 2D images. Secondly, a representation in spherical coordinates is suggested and the definition of the energy functional is modified accordingly. Together with this new representation the deformation technique of original 3D snakes is changed so that the surface discontinuities can be determined while de forming the surface. Finally, an iterative and progressive algorithm is described to reconstruct most of the natural surfaces. The progressive algorithm can be directly used for 3D reconstruction, if the data is reliable. In the case of noisy data, we discuss how the progressive method can be supplemented by an energy minimization technique in order to recover the surface accurately.