Computer aided noise prediction in heating, ventilating and air conditioning systems
Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinde bilgisayar destekli gürültü tahmini
- Tez No: 143184
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isıtma, Havalandırma ve İklimlendirme Sistemleri, gürültü tahmini, iç mekan gürültü kriterleri, gürültü tahmin yazılımı, Heating, Ventilating and Air Conditioning (HVAC) Systems, HVAC noise, noise prediction software, indoor noise criteria
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışma; çeşitli araştırmalar sonucu elde edilmiş olan standardize bilgi ve formülleri kullanarak, Isıtma, Havalandırma ve İklimlendirme Sistemlerinde ortaya çıkan gürültünün tahminine ve analizine yönelik, kullanıcı arayüzü kolay bir yazılım programı hazırlamayı hedeflemiştir. Yazılımın analiz bölümüyle ilgili olarak; ortamda bulunan kişilerin algıladıkları sesleri ve bu seslerin kalitelerini incelemek amacıyla çeşitli tipteki iç mekan gürültü kriterleri tez kapsamında tanıtılmış ve yazılıma uygulanmıştır. Sözkonusu yazılımın genel yapısı ve yazılıma uygulanan farklı tipteki Isıtma, Havalandırma ve İklimlendirme Sistemi elemenlannm yazılımdaki uygulamaları kullanıcı arayüz örnekleri verilerek çalışmada anlatılmaktadır. Yazılımın yeteneklerini sergilemek amacıyla çeşitli senaryolar tez kapsamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at preparing a user-friendly software tool for the prediction and analysis of the noise generated in Heating, Ventilating and Air Conditioning (HVAC) Systems elaborating the standardized prediction formulae and data coming from the research studies. For the analysis portion of the software, different types of indoor noise criteria are introduced and implemented in the software to ease the investigation of the level and the quality of the sound perceived by the occupant in a room through such criteria. General software structure and implementation of HVAC elements are explained by different user- interface samples in the thesis. Several case studies are presented to demonstrate the capabilities of the tool prepared in VISUAL BASIC programming language within the scope of the study.