Blending online instruction with traditional instruction in the programming language course: A case study
Çevrim içi öğretimin geleneksel öğretim ile programlama dili dersinde harmanlanması: Bir durum çalışması
- Tez No: 143190
- Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Harmanlanmış öğrenim, web-tabanlı öğretim, çevrimiçi işbirlikçi öğrenim, çevrimiçi öğretmen, bilgisayar destekli iletişim, algı, Blended learning, web-based instruction, online collaborative learning, online instructor, computer mediated communication, perceptions
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma harmanlanmış öğrenimde öğrencilerin web-tabanlı öğrenme ortamı algılarını, web-tabanlı öğretim, çevrimiçi işbirlikçi öğrenme ve çevrimiçi açısından araştırmıştır. Çalışma web-tabanlı öğretimin geleneksel yüz yüze öğretime katkılarını göstermeye çalışmıştır. Bu durum çalışması için, 2002 - 2003 öğretim yılı bahar döneminde, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BOTE) Bölümü'nde açılan Programla Dilleri II Dersi (CEIT21 1) yeni geliştirilen bir web sitesi ile harmanlanmış öğrenim olarak verilmiştir. Bu dönemde toplam 65 ikinci sınıf BÖTE Bölümü öğrencisi derse devam etmiş ve çalışmada yer almıştır. Ders geleneksel yüz yüze öğretim ile işlenmiş, web sitesi ile desteklenmiştir. Dönem sonunda, öğrencilerin web-tabanlı öğretim, çevrimiçi işbirlikçi öğrenme ve çevrimiçi öğretmen açısından web-tabanlı öğrenim ortamı algılarını anlamak için üç anket uygulanmıştır. Sitede harcanan süreler ve foruma gönderilen mesaj sayılan da çalışmada kullanılan diğer veri kaynaklarıdır. Veriler istatistiksel olarak incelenmiş ve sonuçlar sunulmuştur. Çalışmadaki nicel veriler, öğrencilerin web-tabanlı öğretim ve çevrimiçi öğretmen algılarının olumlu, çevrimiçi işbirlikçi öğrenme algılarının ise kararsız olduğunu göstermiştir. Bunun yanında, araştırma soruları dışında, ele alman duruma özgü bazı önemli noktalar belirtilmiştir. Bulgular harmanlanmış öğrenimle uygulanmış dersi veren öğretmen ve bölüm için değerlendirme amaçlı kullanılabilir, daha sonraki zamanlarda dersin tasarımında yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the students' perceptions about the web-based learning environment in the blended learning environment in terms of web-based instruction, online collaborative learning and the online instructor. The study tried to show the contributions of the web-based instruction in traditional face-to-face instruction. In this case study, Programming Languages II Course (CEIT21 1), a undergraduate course at Computer Education and Instructional Technology Department (CEIT), at Middle East Technical University, at the 2002-2003 Spring semester, was delivered as blended learning with a new web site. Totally 65 subjects, 2nd year CEIT students, attended the course in the term and participated to the study. The course was delivered via traditional face-to-face instruction and supported with the web site. At the end of the semester, three questionnaires were administrated in order to understand the students' perceptions about web-based learning environment in terms of web-based instruction, online collaborative learning and online instructor. The time spent on the web site and the numbers of messages posted to forum were other data sources in this study. The data were statistically analyzed. The quantitative data showed that the students' perceptions about web-based instruction and online instructor were positive, but online collaborative learning perceptions are about neutral. Beside the research questions, some design considerations in the blended learning case were presented. The study results may be used in evaluation of the blended learning environment for the instructor and for the department, may show a direction in the future design of the course.