Use of solid phase extraction for preconcentration of rare earth elements: Provenance studies in Çatalhöyük obsidians
Nadir toprak elementlerinin önzenginleştirilmesinde kat faz ekstraksiyonunun kullanılması: Çatalhöyük obsidyenlerinde kaynaak belirleme çalışmaları
- Tez No: 143191
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ATAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Çatalhöyük, obsidyen, nadir toprak elementleri, önzenginleştirme, kaynak belirleme, indüktif eşleşmiş plazma - atomik emisyon spektrometrisi, Çatalhöyük, obsidian, rare earth elements, preconcentration, provenance, inductively coupled plasma - atomic emission spectrometry
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Obsidiyen buluntuları arkeolog ve jeologlar için ilgi kaynağı olmuştur. Jeologlar fiziksel ve kimyasal özelliklerini araştırırken, arkeologlar ise kazılarda bulunan malzeme olarak obsidyene ilgi göstermişlerdir. Bu çalışmada, Çatalhöyük kazılarından alınan obsidiyen örnekleri nadir toprak elementlerinin derişimleri yönünden incelendi. Bu amaçla indüktif eşleşmiş plazma - optik emisyon spektrometrisi (ICP-OES) kullanıldı, örnekler, eritiş yöntemiyle ve 4:1 oranında lityum metaborat ve lityum tetraborat karışımında çözüldü, örnekler içerisindeki nadir toprak elementlerinin derişimlerinin düşük olması nedeniyle ön zenginleştirme basamağına gerek duyulmuştur. Amberlite~IR120 reçinesi ile başarılı sonuçlar alındı. Geliştirilen yöntem standart referans madde (SARM-1) kullanılarak denendi.
Özet (Çeviri)
Obsidian has been a center of interest both for geologists and archaeologists. Geologists have studied on physical and chemical properties of obsidian where archaeologists have worked on this material as a common artifact found in excavations. In this study, obsidian samples from Çatalhöyük excavations are examined using their rare earth element (REE) concentrations. Inductively Coupled Plasma-Optical Emission Spectrometry (ICP-OES) have been used for this purpose. A mixture (4:1) of lithium metaborate and lithium tetraborate was used for fusion of samples. Because of the low concentrations of REEs, a preconcentration step is needed. Successful recovery results have been achieved with Amberlite IR-120. The developed method is tested using the standard reference material SARM-1.