Re-reading 'The Jansen Plan': The early republican project of modernity within man nature relationship
Jansen Planı'nı yeniden okumak: Erken dönem cumhuriyetçi modernite projesi ve insan doğa ilişkisi
  1. Tez No: 143194
  2. Yazar: GÜVENÇ KARAMUSTAFA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜVEN ARİF SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Modemite projesi, doğa, çevre, sosyal ajanda, Kemalist Fbfotrnlâr, Jansen, Ankara, The project of modernity, nature, environment, social agent, Kemalist reforms, Jansen, Ankara
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tezin amacı erken dönem cumhuriyetçi modemite projesi ile, Ankara için hazırlanmış olan Jansen Planı arasındaki ilişkiyi çevresel boyutlarıyla ortaya koymaktır. Bu noktadan hareketle belirli bir tarihsel perspektif içinde modemite projesi fikri kurumsal içeriği ve insan doğa ilişkisi doğrultusunda ortaya konacaktır. Modemite projesi geç Rönesans Avrupa'sında temellenmiş ve günümüze kadar sürekli gelişim göstermiştir. Bu proje Avrupa uluslarının yeni türden rasyonel kurumlarla kurduğu sosyal ilişki süreçlerini içerir. Daha da önemlisi bu Batılı proje, evrensel değerleriyle zaman içerisinde bütün dünya uluslarını da etkilemiştir: Türkiye'de bunlardan biridir. Bizim çalışmamız için önemli olan, bu projenin aynı zamanda yeni bir doğa ve toplum anlayışına sahip olmasıdır. Ve bu anlayış özellikle kentsel ölçekte bazı önemli çevresel dönüşümleri beraberinde getirmiştir. Bize göre Jansen'in fikirleri de Kemalist devrimlerin ışığı altında Ankara'nın mütevazı bir ortaçağ kasabasından, modem bir başkente dönüşmesini önermiştir.
Özet (Çeviri)
The scope of this thesis is to emphasize the relation between the early republican Turkish project of modernity and the Jansen Plan. Focusing on the qualities of environmental change, the radical republican project of modernity in relation to nature is explored in historical perspective. The project of modernity as originated in late Renaissance, gradually progressed in time and required a new social construction over nature. And consequently Turkey has its share as well, in which environmental conception upon nature and society was now possible. The project of modernity also included a new conception of nature and society. This new conception, for us, advanced quite significant environmental and urban transformations at once. Thus Jansen' ideas, in light of the Kemalist reforms, also works on the transformation of Ankara from a modest medieval town into a modem capital and calls for its natural qualities for further constructions.