Re-reading of the conservation activities at the historic city of Gaziantep in the 2000s through conservation council decisions
2000'li yıllarda Gaziantep tarihi kent merkezinde gerçekleştirilen koruma aktivitelerinin koruma kurulu kararları üzerinden yeniden okunması
  1. Tez No: 338411
  2. Yazar: İLKER TEKER
  3. Danışmanlar: DR. NİMET ÖZGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel koruma, koruma uygulamaları, koruma kurulları, koruma kurulu kararları, tarihi merkez, Gaziantep, Urban conservation, conservation implementations, conservation councils, conservation council decisions, historic city, Gaziantep
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Koruma alanının altyapısını oluşturan yasal, finansal ve yönetsel yapıya ilişkin olarak 2004 yılında yapılmış olan değişiklikler, Türkiye?nin koruma serüveninde yeni bir dönemin başlangıcını oluşturmuştur. Bu yeni dönemde koruma alanı için yeni olanaklar geliştirilerek, önceleri ülkenin sahip olduğu kültürel mirasın çokluğuna kıyasla yetersiz olan koruma uygulamalarında önemli miktarda artış sağlanmıştır. Koruma alanında yürürlüğe konulan değişiklikler etkilerini Türkiye?deki birçok tarihi kentte göstermiş olup, Gaziantep de bu kentlerden birisi olagelmiştir. Ancak bu dönemde gerçekleşen uygulamaların sayısında ve hızında büyük artışlar görülmüş olmasına karşın, yapılan uygulamaların niteliği ve koruma biliminin gereklilikleri ile uyumu konuları tartışıla gelmiştir. Koruma alanının Türkiye?deki mevcut yasal yapısı içerisinde; koruma kurulu kararları bu alanda gerçekleştirilen aktiviteleri düzenleyen ve her bir aktiviteye özgü hükümler içeren temel yasal belge niteliğindedir. Tez çalışmasının amacı bir örnek tarihi kentte (Gaziantep?te) 2004 sonrasında koruma alanında yaşanılan dönemi olumlulukları ve olumsuzlukları ile koruma kurulu kararları üzerinden yeniden okumaktır. Gaziantep, çok katmanlı zengin bir kültürel mirasa sahip olan bir şehirdir. Tarihi Gaziantep kenti; kalesi, geleneksel ticari merkezi, çok sayıdaki anıtsal yapısı ve bunların etrafında yer alan geleneksel konut dokuları ile birlikte günümüze kadar varlığı sürdürmüştür. Tarihi kentte zaman içerisinde çeşitli nedenlerle bozulmalar olmuş olmasına karşın, genel karakteri ve yapıları ile günümüze kadar ulaşabilmiştir. Yeni düzenlemeler ile getirilen olanaklar kullanılarak ve kentin dinamikleri harekete geçirilerek son dönemde Gaziantep?te çeşitli ölçeklerde birçok koruma uygulaması gerçekleştirilmiş; kent Türkiye?nin bu alandaki öncü kentlerden birisi olmuştur. Korumanın birçok bileşenden oluşan bir alan olması dikkate alınarak, bu yeni dönemde Gaziantep?te koruma alanında gerçekleşen gelişmeler yapılan uygulamalar, onların zemininioluşturan fiziksel, sosyo-kültüral, yönetimsel vb. yönleriyle bütünleşik bir yaklaşımla irdelenmiştir. Yapılan bu çalışmalar, alınmış olan koruma kurulu kararları ışında analiz edilmiştir. Kentin tarihi dokusunda yaşanan değişimlerin incelenmesine yönelik değer tanımları geliştirilerek, sürecin tarihi Gaziantep kentindeki etkileri ve uygulamalarına ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The changes in legislative, financial and administrative structure of conservation, which are the fundamentals of this field, put into action in 2004 and started a new era within the conservation history of Turkey. These changes introduced new opportunities for the conservation field and increased the number of conservation implementations, which were insufficient in accordance to reach cultural heritage of the country, enormously in this era. Gaziantep has been one of the historic cities in Turkey, where the impacts of the changes concerning the conservation field have been clearly seen. Although number and speed of the conservation projects increased significantlyin this period, quality of the projects and compliance of them to requirements of conservation science has been criticized in this regard. Within the current legal framework of conservation field in Turkey, conservation council decisions are the fundamental legal documents regulating each conservation activity and including provisions in particular to each of them. The aim of this studyis re-reading conservation era of an historic city (Gaziantep) after 2004 with its affirmative and negative aspects through conservation council decisions. Gaziantep is a historic city, which has quite a rich multilayered cultural heritage. The historic city of Gaziantep remained until today with a lot of cultural assets including the citadel, the traditional commercial center, many of monumental buildings and the traditional residential fabric at the surrounding of them. Although the historic city encountered deteriorations due to various reasons in time, its urban characteristic and many of traditional buildings could reached today. By utilizing from the new opportunities introduced with the last legislative arrangements and activating dynamics of the city for conservation of cultural heritage, a lot of conservation project at different scales implemented at the historic city of Gaziantep; and the city become one of the pioneer cities of Turkey in this regard. As conservation is a multi-dimensional theme, the conservation projects implemented at the historic city of Gaziantep in this period evaluated in a comprehensive manner considering theirphysical, socio-cultural, administrative etc. aspects. These studies analyzed in the light of the conservation council decisions. Value criterion defined for assessment of the alterations in the historic fabric of the city. Then impacts of the conservation process on the historical city of Gaziantep and the conservation implementations themselves assessed through these studies.