Value of supplier's capacity information in a two-ecihelon supply chain
İki seviyeli bir tedarik zincirinde tedarikçinin kapasite bilgisinin değeri
  1. Tez No: 143205
  2. Yazar: İSMAİL SERDAR BAKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. REFİK GÜLLÜ, PROF.DR. NESİM ERKİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Bilginin Değeri, Sınırlı Kapasite, Oyun Teorisi, Supply Chain, Value of Information, Limited Capacity, Game Theory
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Geleneksel tedarik zinciri literatüründe, genellikle tüm bilgilerin sistemdeki bütün üyeler tarafından bilindiği varsayılır. Bu varsayım bazı durumlarda mantıklı olsa da, bağımsız üyelerden oluşan ve bu üyelerin değişik seviyelerde bilgilere sahip olduğu durumlar da vardır. Bu çalışmada, tedarikçi kapasitesinin sınırlı olduğu, bir tedarikçi ve birden fazla perakendeciden oluşan, iki seviyeli bir tedarik zinciri tek periyotlu bir sistem olarak modellenmiştir. Tedarikçi kapasitesi hakkındaki bilgi asimetrisini modele yerleştirerek oyun teorisi yardımıyla perakendecilerin reaksiyonları incelenmiştir. Sonuçlar, bütün bilgilerin erişilebilir olduğu durumla karşılaştırılmış ve bilginin değeri ölçülmeye çalışılmıştır. Sayısal analizlerde, değişik parametrelerin bilginin değerine olan etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In traditional supply chain context, it is generally assumed that full information is available for all the parties involved. Although it seems reasonable in some settings, there are also cases where chain members are independent agents and possess different levels of information. In this study, we analyze a two-echelon, single suppher-multiple retailer supply chain in a single period setting where the capacity of the supplier is limited. Embedding the information asymmetry about the capacity of the supplier in the model, we aim to analyze the reaction of the retailers, compare it with the full information case and assess the value of information using game theoretic analysis. In our numerical studies, we explore effect of different parameters on the value of information.