Uniform parallel machine scheduling with family set-up times
Paralel bir biçimli makinalarda grup hazırlama zamanlı çizelgeleme
  1. Tez No: 143206
  2. Yazar: MERAL TAMER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MERAL AZİZOĞLU, PROF.DR. SUNA KONDAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uniform Parallel Machine Scheduling, Family Set-up Times, Total Flow Time, Branch and Bound Algorithm
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, grup hazırlama zamanlı, birbiçimli paralel makinalarda toplam akış üresinin enküçüklenmesi problemi incelenmiştir. Etkin bir dallandırma kullanan bir dal-sınır lgoritması geliştirilmiştir. Algoritmanın etkinliğim artırmak için üst ve alt sınırlama öntemleri sunulmuştur. Yapılan testlerde, algoritmanın iş sayısı 15 işe ulaşan problemlerde ptimal sonucu makul çözüm sürelerinde bulduğu gözlenmiştir. Daha büyük problemlerde alt e üst sınırların etkinliğini saptamak amacı ile testler yapılmıştır. Bu testler, alt ve üst ınırların, optimal sonucun değerine çok yakın olduğunu göstermiştir.Anahahtar Kelimeler: Birbiçimli Paralel Makinalarda Çizelgeleme, Grup Hazırlama Zamanı, bplam Akış Süresi, Dal-Sımr Algoritması
Özet (Çeviri)
In this study, we address the scheduling problem of uniform parallel machines with family set-up times so as to minimize the total completion time. We develop a branch and jound algorithm that employs an efficient branching scheme. A bounding mechanism is jroposed to increase the efficiency of this algorithm. Our computational experiment shows hat the optimal solution is found in reasonable CPU times up to 15 jobs. Further experiments »re conducted to test the bounding mechanisms and this experiment indicates that upper and ower bounds are tight enough to approximate the value of the optimal solution.