Fixed job scheduling on uniform parallel machines
Bir biçimli paralel makinalarda sabit iş çizelgelemesi
  1. Tez No: 143204
  2. Yazar: ÖZGÜN BARIŞ BEKKİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MERAL AZİZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sabit iş Çizelgelemesi, Bir Biçimli Makinalar, Toplam Ağırlık, Fixed Job Scheduling, Uniform Machines, Total Weight
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, bir biçimli paralel makinalarda, sabit iş çizelgelemesi problemi ele alınmıştır. Amaç fonksiyonu, işlenen işlerin toplam ağırlıklarının maksimizasy- onu olarak belirlenmiştir. Problemin NP-hard olduğu gösterilmiş ve problemin özel durumlarını polinom zamanda çözen algoritmalar geliştirilmiştir. Probleme optimal çözüm veren bir dal-sınır algoritması geliştirilmiş ve algoritmanın perfor mansı önerilen öncelik ilişkileri ve sınırlama teknikleriyle iyileştirilmiştir. Algo ritmanın, değişen parametrelere karşı duyarlılığını göstermek için işlemsel analiz yapılmıştır. Sonuçlar, algoritmanın büyük boyutlu problemlere makul sürelerde çözümler üretebildiğim göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a fixed job scheduling problem on uniform parallel machines is considered. The objective function is the maximization of the total weight of the jobs processed. We show that it is NP-hard and develop polynomial time algo rithms for some special cases. We propose a branch and bound algorithm that employs dominance conditions and powerful lower and upper bounding proce dures. Computational analysis is conducted to investigate the effects of changing certain parameters on the difficulty of the problem. The results have revealed that the algorithm finds solutions to large sized problem instances in reasonable times.