Improving the accuracy of a mobile robot for localization and mapping of an unknown environment
Bilinmeyen bir ortamın haritasını çıkartması ve kendi yerini doğrulaması için, gezici bir robotun hassasiyetinin geliştirilmesi
  1. Tez No: 143207
  2. Yazar: GÜLŞAH GÜMRÜKCÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLHAN KONUKSEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yer Belirleme, Harita Çıkartma, GVG, Gezici Robot, Localization, Mapping, GVG, Mobile Robot
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu tez, gezici bir robotun bilinmeyen bir ortamda yerini doğrulaması için algılayıcı tabanlı hareket planlamasını içermektedir. Geliştirilen yazılım sayesinde robot herhangi bir kapalı ortamın haritasını çıkarabilmektedir (GVG) ve haritası çıkarılmış ortamda bulunan herhangi iki nokta arasındaki en kısa mesafe belirlenebilmektedir. Ek olarak yörüngesel yer belirleme hatası ile karşılaşmış robotun hassasiyeti geliştirilebilmektedir. Bu çalışma ile gezici robot herhangi bir kapalı ortamdaki herhangi iki nokta arasındaki en kısa mesafeyi bulup; bu mesafeyi yüksek hassasiyetle kat edebilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with sensor based motion planning of a mobile robot for localization in an unknown environment. Using the developed algorithm the robot may construct the map (GVG) of any bounded environment, and the minimum distance between any two locations in the mapped environment can be determined. In addition, the accuracy of the robot, facing dead-reckoning error can be improved. With this study, the mobile robot finds the optimum path between any two locations in any bounded environment and traces this path with the highest accuracy.