Intelligent student assessment and coaching interface to web-based education-oriented intelligent experimentation on robot supported laboratory setups
İnternet tabanlı öğretim amacı güden robot destekli laboratuvarlara erişim ve akıllı deney yapma denetimi için öğrenci değerlendirme ve yonlendirme akıllı arayüzü
  1. Tez No: 143223
  2. Yazar: HALİL ERDEM MOTUK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDAN ERKMEN, DOÇ.DR. İSMET ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci Örnekleme, Uzaktan Erişimli Laboratuvarlar, Akıllı Kullanıcı Arayüzleri, Yapay Sinir Ağlan, Bulanık Sistemler, Student Modelling, Remote Laboratories, Intelligent User Interfaces, Artificial Neural Networks, Fuzzy Systems
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tezde, Internet üzerinden robot destekli laboratuvarlara uzaktan erişim için kullanılacak bir akıllı arayüz çerçevesi sunulmuştur. Söz konusu çerçeve, bir öğrenci değerlendirme ve yönlendirme sistemi, deney senaryosu ve bu sistemi destekleyen bir grafik kullanıcı arayüzünden oluşur, öğrenci değerlendirme ve yönlendirme sistemi, robot destekli bir laboratuvar düzeneğiyle uzaktan deney yapmada kullanılacak başarılı bir arayüzün temel unsurudur. Sistem, öğrenciyi örnekleme, öğrencinin performansım değerlendirme ve öğrenciyi deney sırasında yapılması gereken görevlerin daha iyi gerçekleştirilmesi için yönlendirme işlevleri için yapay sinir ağlan ve bulanık kral tabanlı karar verme işlemim kullanan birimsel bir yapıya sahiptir. Tasarlanmış bir deney senaryosu ve bir grafik kullanıcı arabirimiyle sistem, sunulan çerçevenin değerlendirilmesi için Internet'e bağlı bir robotik sisteme uygulanmıştır. Sistemdeki her birimin çalışmasını gösteren tanımlayıcı örnekler verilmiş ve sistemin değiştirgelerdeki değişime göre bir duyarlık çözümlemesi yapılmıştır. Bu çerçeve daha sonra bir mobil robot kontrol laboratuvanna uygulanmıştır. Kullanıcı arayüzü ve deney senaryosu bu uygulama için geliştirilmiş ve öğrenci değerlendirme ve yönlendirme sistemine deneyin desteklenmesi için gerekli değişiklikler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a framework for an intelligent interface for the access of robot- supported remote laboratories through the Internet. The framework is composed of the student assessment and coaching system, the experimentation scenario, and the associated graphical user interface. Student assessment and coaching system is the main feature of a successful intelligent interface for use during remote experimentation with a robot-supported laboratory setup. The system has a modular structure employing artificial neural networks and a fuzzy-rule based decision process to model the student behaviour, to evaluate the performance and to coach him or her towards a better achievement of the tasks to be done during the experimentation. With an experimentation scenario designed and a graphical user interface, the system is applied to a robotic system mat is connected to the Internet for the evaluation of the proposed framework. Illustrative examples for the operation of the each module in the system in the context of the application are given and sensitivity analysis of the system to the change in parameters is also done. The framework is then applied to a mobile robot control laboratory. The user interface and the experimentation scenario is developed for the application, and necessary modifications are made to the student assessment and coaching system in order to support the experiment.