Modeling groundwater flow in a raw material site of a cement factory, Kocaeli-Darıca, Turkey
Kocaeli-Darıca Türkiye çimento fabrikası ham madde sahasında yeraltı suyu akış modellemesi
  1. Tez No: 143224
  2. Yazar: YELİZ IŞIKLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURKAN KARAHANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Benzeşim, Kocaeli-Darıca, Kıyı Akiferi, Simulation, Kocaeli - Danca, Coastal Aquifer
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Türkiyede bulunan çimento fabrikası ham madde sahasında deniz seviyesi altı kazılarının etkilerini araştırmak amacıyla alansal sayısal modellleme gerçekleştirilmiştir. Yakın gelecekte tamamlanacak taşocağı işletme planı üzerinde su dağılımını işletme sahasında çözümlemek üzere sonlu elemanlar (534 eleman ile 585 düğüm noktalı) modeli oluşturulmuştur. Model saha ve uygun sınır.koşullarına göre kalibre edilerek ilerki tahmin çalışmalarında kullanılmak üzere fiziksel parametreler elde edilmiştir. Başarılı bir kalibrasyondan sonra model deniz seviyesi altı işletme opersyonlan sırasında gerekli su seviyeleri ve tahliye oranlarım tahmin amacıyla çalıştırılmıştır. Deniz seviyesi üstü (ASL) ve deniz seviyesi altı (BSL) işletme modellemesi ve hem deniz seviyesi üzerinde üretim için 2001-2031 dönemi, hem de toplam 13 yıl alacak herbir deniz seviyesi altı (-10m, -20m, -30m) üretimi için eş su seviye haritaları elde edilmiştir. Hesaplamalar ileri sürülen modelin düzgün bir şekilde çalıştığını ve olası gelecek madencilik işletme faaliyetleri için su seviyeleri ile tahliye oranlarını doğru olarak hesapladığını göstermektedir. İşletme faaliyetlerinin işletme sahasından su tahliyesi açısından ciddi problem yaratmayacağı açıktır.
Özet (Çeviri)
An areal numerical simulation has been carried out to investigate effects of below-sea-level (BSL) excavation in the raw material site of a cement factory in Turkey. A finite element model (585 nodes with 534 elements) is formed to solve for the head distribution in the quarry site upon quarry operation planned to be implemented in the near future. The model is calibrated to the field conditions and appropriate boundary conditions and the physical parameters are obtained to be used in future prediction studies. After a successful calibration the model is run to estimate the water levels and the discharge rates required during below sea level quarry operations. Above sea level (ASL) and below sea level (BSL) operations are simulated and water level contour maps are obtained both for above sea level (ASL) production for the 2000-2030 period, and for each BSL (-10m, -20m, -30m) production periods, which would totally take 13 years. Estimation show that the proposed model runs properly and it calculates the water levels and discharge rates accurately for probable future quarry operations. It is clear that quarry operations would not create a serious problem in terms of water discharge from the quarry site.