Öğrencilerin duygusal zekâ düzeyleri ve iletişim becerilerinin incelenmesi: Spor bilimleri fakülteleri örneği
An investigation of students' emotional intelligence levels and communication skills: The case of sport sciences faculties
  1. Tez No: 871753
  2. Yazar: RAMAZAN KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, İletişim Becerisi, Öğrenci, Spor, Emotional Intelligence, Communication Skills, Student, Sport
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada, Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin duygusal zeka davranışlarına bağlı olarak iletişim becerileri arasında bir ilişki olup olmadığı amaçlanmaktadır. Araştırma ilişkisel ve nedensel karşılaştırma modellerinde gerçekleştirilen nicel bir araştırmadır. Çalışmada iki ölçek bulunmaktadır. Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin iletişim becerilerinin değerlendirilmesinde Korkut (1996) tarafından geliştirilen“İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği”ve Tatar vd. (2011) tarafından Türkçeye uyarlanan Shutte Duygusal Zekâ Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim öğretim yılında İç Anadolu Bölgesi genelinde bulunan devlet üniversiteleri spor bilimleri fakültelerinin beden eğitimi ve spor öğretmenliği, antrenörlük eğitimi, spor yöneticiliği ve rekreasyon bölümünde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan devlet üniversitelerinden Aksaray Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi'nin spor bilimleri fakültesi beden eğitimi ve spor öğretmenliği, antrenörlük eğitimi, spor yöneticiliği ve rekreasyon bölümlerinde okuyan öğrenciler arasından basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 609 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Yapılan analiz sonucunda öğrencilerin İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği ile Duygusal Zeka Ölçeği alt faktörlerden iyimserlik ve ruh halinin düzenlenmesi, duyguların değerlendirilmesi, duyguların kullanımı ve duygusal zekâ ölçeği toplam arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. İletişim becerileri, duygusal zeka ölçeği alt faktörleri ile anlamlı bir model oluşturmaktadır. İyimserlik ve ruh halinin düzenlenmesi, duyguların değerlendirilmesi ve duyguların kullanımı iletişim becerilerini ifade etmektedir. Yapılan çalışma sonucunda, iletişim becerileri ile iyimserlik ve ruh halinin düzenlenmesi ve duyguların değerlendirilmesi arasında pozitif yönde ilişki olduğu duyguların kullanımı alt faktörü ise iletişim becerilerini yordama etkisinin anlamlı olmadığı bulunmuştur. .
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine whether there is a relationship between the communication skills of students studying at the Faculty of Sport Sciences depending on their emotional intelligence behaviors. The research is a quantitative research conducted in correlational and causal comparison models. There are two scales in the study.“Communication Skills Assessment Scale”developed by Korkut (1996) and Shutte Emotional Intelligence Scale adapted into Turkish by Tatar et al. (2011) were used to evaluate the communication skills of the students of the Faculty of Sport Sciences. The population of the study consists of students studying in the physical education and sports teaching, coaching education, sports management and recreation departments of the sports sciences faculties of the state universities in the Central Anatolia Region in the 2022-2023 academic year. The sample of the study consists of 609 university students selected by simple random sampling method among the students studying in the physical education and sports teaching, coaching education, sports management and recreation departments of the sports sciences faculties of Aksaray University, Karamanoğlu Mehmetbey University, Niğde Ömer Halisdemir University and Selçuk University, which are among the state universities in Central Anatolia Region. As a result of the analysis, a positive and significant relationship was determined between the students' Communication Skills Assessment Scale and Emotional Intelligence Scale sub-factors of optimism and mood regulation, evaluation of emotions, use of emotions and emotional intelligence scale total. Communication skills form a significant model with emotional intelligence scale sub-factors. Optimism and regulation of mood, evaluation of emotions and utilization of emotions express communication skills. As a result of the study, it was found that there was a positive relationship between communication skills and optimism and mood regulation and evaluation of emotions, while the use of emotions sub-factor was not significant in predicting communication skills.