Differential quadrature method for time-dependent diffusion equation
Zamana bağlı difüzyon denklemi için diferansiyel kare yapma metodu
- Tez No: 143225
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Zamana bağlı difüzyon denklemi, Diferensiyel kare yapma metodu, Dördüncü dereceden Runge-Kutta metodu, Time-dependent diffusion equation, Differential quadrature method, Runge-Kutta method
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez zamana bağlı difüzyon veya ısı iletim problemini çözmek için diferen- siyel kare yapma metodunu sunmuştur. Diferensiyel kare yapma metodu uzay türevlerini zamana bağlı bir adi diferensiyel denklem sistemi verecek şekilde ayırır ve bu sistemi çözmek için dördüncü dereceden Runge-Kutta metodu uygulanmıştır. Adi diferensiyel denklem sisteminin ve Runge-Kutta meto dunun stabilitesi göz önünde tutulmuş ve adım genişliği ona göre ayarlanmıştır. Bu yöntem, birçok zamana bağlı difüzyon denklemine uygulanmıştır ve çözümler analitik çözümle karşılaştırılarak grafikler ile sunulmuştur. Bu metod diğer nümerik metodlarla karşılaştırıldığında yüksek doğruluk ve etkinlik göster miştir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents the Differential Quadrature Method (DQM) for solving time-dependent diffusion or heat conduction problem. DQM discretizes the space derivatives giving a system of ordinary differential equations with respect to time and the fourth order Runge Kutta Method (RKM) is employed for solving this system. Stabilities of the ordinary differential equations system and RKM are considered and step sizes are arranged accordingly. The procedure is applied to several time dependent diffusion problems and the solutions are presented in terms of graphics comparing with the exact solutions. This method exhibits high accuracy and efficiency comparing to the other numerical methods.