Polymerization and characterization of poly (ethyl methacrylate)
Polietilmetilakrilatin polimerleşmesi ve karekterizasyonu
- Tez No: 143234
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ USANMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: etil metakrilat, atom transfer radikal polimerizasyon, gama radyasyon, serbest radikal polimerizasyon, viskosite. iv, ethyl methacrylate, atom transfer radical polymerization, gamma irradiation, free radical polymerization, viscosity. m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz POIJETÎLMEIİLAKRİLATIN POIİMERLEŞMESİ VE KARAKTERİZAS YONU Bakioğlu, Levent Yüksek Lisans Tezi, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Usanmaz Araiik2003 Bu araştırmada etil metakrilatın açık havada 60°C, 70°C, 80°C de serbest radikal polimerizasyonu ve vakum ortamında 80°C de ve vakum ortamında gama radyasyonu ile atom transfer radikal polimerizasyonu, (ATRP), üzerinde çalışıldı. Elde edilen polimer sert ve beyazdı. Serbest radikal polimerizasyon ve gama radyasyonlu atom transfer radikal polimerizasyonda S-tipi kinetik eğrileri elde edildi. Fakat gama radyasyonlu eğrideki eğimin daha yumuşak olduğu görüldü. Termal ATRP zamana göre doğrusal bir dönüşüm gösterdi. ATRP metodu ile moleküler ağırlığın kontrol edilebileceği ve düşük molekül ağırlıkta polimer elde edilebileceği gözlendi. Polimerlerin karakterizasyonlan FT-IR, DSC, !H ve 13C-NMR teknikleri ile yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLYMERIZATION AND CHARACTERIZATION OF POLY(ETHYL METHACRYLATE) Bakioğlu, Levent M.Sc, Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Ali Usanmaz December 2003 In this study, ethyl methacrylate was polymerized by free radical polymerization at 60°C, 70°C, 80°C at open atmosphere; atom transfer radical polymerization, (ATRP), at 80°C in vacuum and in gamma irradiation in vacuum. The polymer obtained was white, hard material. The kinetic curves for free radical polymerization and ATRP by gamma radiation were S-type. However, the curve for polymerization by gamma irradiation raises more smoothly. For ATRP by thermal initiation gives a lineer change of conversion with time. It was observed that the molecular weight can be controlled and low molecular weight polymer could be obtained by ATRP method. The characterization of polymers were made by FITR, DSC, *H and 13C NMR techniques.