Integration of geophysical-geological data using geographic information systems
Jeofizik ve jeolojik verinin coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak birleştirilmesi
  1. Tez No: 143235
  2. Yazar: TUNÇ ŞİRİNYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VEDAT TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CBS, Jeofizik, Jeoloji, Galatya Volkanik Bölgesi, GIS, Geophysics, Geology, Galatean Volcanic Province
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma jeofizik veriyi diğer mekansal veriler ile, coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanarak birleştirmeye çalışır. Çalışma Ankara'nın kuzeyinde, Galatya Volkanik Bölgesi 'nin bir kısmında sürdürülmüştür. Gravite, manyetik, topografya, kaya türleri ve volkan çıkış merkezleri bu çalışmada kullanılan veri katmanlarıdır. Bütün veri katmanları 100 m grid aralıklı raster formata dönüştürülmüştür. Analizlerdeki ilk aşama bütün veri katmanlarının ikili analizleridir. Jeofizik veri için, 1 km'den 5 km derinliğe kadar farklı katmanlar üretilmiştir. Bütün ikili analizler, jeofizik ve diğer veri setlerinin kendi arasında ilişkili olduğunu ama farklı veri setlerinden iki katman arasında ilişki olmadığını göstermektedir. Analizlerin ikinci aşamasında, iki jeofizik veri birleştirilmiş ve diğer veri setlerindeki katmanlarla üst üste bindirilmiştir. Bu analizler jeofizik veri ile diğer mekansal veriler arasındaki ilişkiyi daha netleştirmiş ve jeofizik verinin diğer veri setleri ile birleştirilebileceğini göstermiştir. Sonuçların hassasiyeti her veri setinin çözünürlüğüne ve hassasiyetine son derece bağlıdır. Analizler, CBS'nin, gömülü düzlemsel yapıların mekansal dağılımlarının jeofizik veriler kullanarak araştırılmasında, katkısı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study attempts to integrate geophysical data with other spatial data using Geographic Information Systems (GIS). The study is carried out in a part of Galatean Volcanic Province, north of Ankara. Gravity, magnetic, topographic, rock type and volcanic eruption center data are the data layers used in the study. All data layers are converted to raster format with a grid spacing of 100 m. The first step in the analysis is the pair-wise analyses of all data layers. For the geophysical data, different layers for the depths of 1 to 5 km are generated. All paired analyses indicate that geophysical and other data sets are correlative among each other but show no relationship for any two layers from different sets. In the second step of the analyses, two geophysical data are combined and overlaid with layers from the other set. These analyses indicate that relationship between geophysical data with other spatial data becomes more evident and that the geophysical data can be successfully integrated with other data sets. Accuracy of the results is highly dependent on the accuracy of both data sets. Analyses have shown GIS can contribute to the investigation of spatial distribution of buried planar structures using geophysical data.