Development and validation of two-dimensional depth-averaged free surface flow solver
Serbest yüzeyli akımlarda iki-boyutlu derinlik ortalamalı denklemlerin çözümü için yazılım geliştirilmesi ve doğrulanması
- Tez No: 143249
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Serbest yüzeyli akımlar, sığ akımlar, derinlik-ortalamalı denklemler, Godunov tipi çözümler, Riemann çözücüler iv, Free surface flows, shallow flows, depth-averaged equations, Godunov type solution, Riemann solvers m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Zamanla değişen, iki boyutlu, derinlik-ortalamalı sığ su akım denklemleri için sonlu hacim metodunu temel alan sayısal çözüm algoritması geliştirilmiştir. Model, literatürden test problemleri ve laboratuar kanalından elde edilen serbest yüzey verileri kullanılarak sulanmıştır. Deneyler üç boyutluluğu öne çıkan serbest yüzeyli akımlardan veri elde etmek için yan duvarlarına düşey kutular yerleştirilmiş dikdörtgen kesitli, yatay bir kanalda gerçekleştirilmiştir. Deneysel veriler hem kritiküstü hem de kritikaltı durumları içermektedir. Sığ su denklemleri; sıralı, dikdörtgen ızgara sistemi üzerinde çözülmüştür. Godunov tipi çözüm prosedürü ara- yüzey akılarını rüzgar yönü metodu kullanarak tam Riemann çözücüsüyle hesaplamaktadır. Mevcut sayısal yaklaşım analitik çözümlü test problemlerini başarıyla çözmektedir. Sayısal çözümlerin iki-boyutlu deney verileri ile karşüaşırılması yapılarak sığ su denMernlerinin kullanımındaki sınırlamalara ve bu durumlar için gerekli iyileştirmelere işaret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT AND VALIDATION OF TWO-DIMENSIONAL DEPTH-AVERAGED FREE SURFACE FLOW SOLVER Yılmaz, Burak M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ismail AYDIN September 2003, 101 pages A numerical solution algorithm based on finite volume method is developed for unsteady, two-dimensional, depth-averaged shallow water flow equations. The model is verified using test cases from the literature and free surface data obtained from measurements in a laboratory flume. Experiments are carried out in a horizontal, rectangular channel with vertical solid boxes attached on the sidewalls to obtain free- surface data set in flows where three-dimensionality is significant. Experimental data contain both subcritical and supercritical states. The shallow water equations are solved on a structured, rectangular grid system. Godunov type solution procedure evaluates the interface fluxes using an upwind method with an exact Riemann solver. The numerical solution reproduces analytical solutions for the test cases successfully. Comparison of the numerical results with the experimental two-dimensional free surface data is used to illustrate the limitations of the shallow water equations and improvements necessary for better simulation of such cases.