Gendering of products: In industrial design
Endüstri ürünleri tasarımında ürünlerin cinsiyetlendirilmesi
- Tez No: 143250
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLAY HASDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ürün tasarımı, ürün formu, cinsiyet kalıpları, cinsiyet kazandırlmış ürünler, kategorizasyon, product design, product form, gender stereotypes, gender typed products, categorization
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışma endüstriyel tasarım eylemiyle endüstriyel olarak üretilen ürünlere nasıl cinsiyet kazandırıldığını inceler. Çalışma öncelikle kadına ve erkeğe atanmış kalıplaşmış sosyal ve kültürel rolleri incelemek için, cinsiyetin anlamı, cinsiyet ile ilgili teoriler ve cinsiyetin kalıplaşmış örneklemelerini açıklayan literatür taraması ile başmalaktadır. Literatür taraması devam ettirilerek cinsiyetin ürünleri sahiplenme eylemi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Cinsiyet ile ilgili kalıpların tasarım eylemi üzerinde olabilecek etkisi literatür taraması yoluyla sorgulanmıştır. Literatür taramasının bulguları doğrultusunda bilgileri kategorize ederek işleme teorisi, ürünlere hem cinsiyet kazandırmak hem de varolan cinsiyet faktörlerini açıklamak için uygun bir araç olarak bulunmuştur. Kategorizasyon metodolojisinin uygulanabilirliğini test etmek için, endüstriyel tasarımcılar ve endüstri ürünleri tasarımı öğrencilerinin katıldığı bir araştırma hazırlanmıştır. Bu araştırmada öğrencilerden cinsiyet özellikleri vurgulanmış ürünler tasarlamaları istenmiş, profesyonel tasarımcılardan ise tasarımların kazandırılan cinsiyetlere göre puanlanması istenmiştir. Profesyonel tasarımcıların ve tasarım öğrencilerinin katıldığı bu çalışma, bireyler için kullandığımız cinsiyet özelliklerini oluşturmamıza yarayan kalıplaşmış zihinsel resimlerin ürün tasarımında da istemsiz olarak kullanıldığı ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines gender typing of industrial products in the activity of industrial design. Thus firstly, the meaning of gender, related theories and gender stereotypes have been reviewed through the literature survey in order to pinpoint the stereotypical attributes assigned to men and women through society and culture. Secondly, the effect of the stereotypical gender attributes on the act of possessing products have been examined. In return, a literature survey on the cognitive aspects of design has been conducted in order to question whether these gender attributes might have a similar impact on the design activity. The findings of the literature survey pointed towards categorical information processing theories as an appropriate tool to gender type products and also as a tool to measure the gender qualities of a product. To test the applicability of the methodology of categorization a study has been conducted with industrial designers and industrial design students in which the students were asked to design gender typed products and industrial designers were asked to rate their perceptions of genderedness of the designs. The test revealed the existence of a mental library consisting of categorized images corresponding to stereotypical gender attributes in the individuals, thus preparing the grounds for the use of this process in the industrial design activity.