A methodology for digital elevation model uncertainty evaluation: Uncertainty propagation in flood inundation modeling
Sayısal arazi modelindeki belirsizliğin değerlendirilmesi üzerine bir yöntem: Taşkın alanları modellemesinde belirsizliğin yayılımı
  1. Tez No: 143248
  2. Yazar: MUSA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURÜNNİSA USUL, Y.DOÇ.DR. ZUHAL AKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taşkın Alanları Modellemesi, Coğrafi Bilgi Sitemleri, Belirsizlik Yayılımı Modellemesi, Monte Carlo Simülasyonu, Ulus Havzası, Flood Inundation Modeling, Geographic Information Systems, Uncertainty Propagation Modeling, Monte Carlo Simulations, Ulus Basin
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Taşkınlar yeryüzünde insan hayatini tehdit eden en büyük doğal afetlerden biridir ve bu nedenle su altında kalabilecek alanların taşkın çalışmaları ile belirlenmesi oldukça önemlidir. Son yıllarda Coğrafi Bilgi Sistemlerinin (CBS) hidrolojik ve hidrolik modeller ile entegrasyonu, taşkın çalışmalarının hızlanmasını ve görsel zenginliğinin artmasını sağlamıştır. Fakat CBS yöntemlerinin diğer alanlarda olduğu gibi, CBS entegrasyonu ile taşkın çalışmalarında kullanılması da, CBS verilerindeki hata ve bu hataların CBS analizleri içerisinde yayılımı gibi sorunları gündeme getirmiştir. CBS entegrasyonlu hidrolik modellemede, nehir ağının geometrik özellikleri Sayısal Arazi Modelinden (SAM) elde edilmekte ve SAM verisi içerisindeki hatanın modelleme içerisinde yayılımı model sonuçlarını etkilemektedir.Bu çalışmada, SAMindeta" belirsizliğin değerlendirilmesi üzerine, taştan alanları modellemesinde belirsizliğin yayılımı incelenerek gerçekleştirilen, Belirsizlik Yayılımı Modellemesi (BYM) isimli, bir yöntem sunulmaktadır. Türkiye'nin Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Ulus Havzası içerisinde küçük bir bölge çalışma alanı olarak seçilmiş ve Monte Carlo Simulasyonlan yöntemi kullanılarak belirsizliğin yayılımı araştırılmıştır. Çalışma alanının hidrolik modellemesi hidrolik HEC-RAS modelinin CBS ile entegrasyonu ile gerçekleştirilmiş ve 25, 50 ve 100 yıl tekerrüre sahip taşkınlar modellenmiştir. BYM yönteminde, çalışma alanına ait SAM'nin türevleri rastgele hata eklenerek elde edilmiş ve daha sonra her bîr SAM kullanılarak taşkın alanları çıkarılmıştır. Gerçekleştirilen her CBS entegrasyonlu taşkın modellemesi bir simülasyon olarak nitelendirilmiş ve SAM'ndeki belirsizlik tüm simülasyon sonuçlarının değerlendirilmesi ile hesaplanmıştır. Bu çalışmanın sonunda BYM yöntemi sonuçlan CBS entegrasyonu ile taşkın alanlan modellemesi sonuçlan ile karşılaşünlmıştr.
Özet (Çeviri)
Flood is one of the most life threatening natural disasters on the earth and so it is very important to map areas subject to inundation of water by means of flood studies. In the last decade, integration of Geographic Information Systems (GIS) with hydrologic and hydraulic modeling increased the efficiency and visualization of flood studies. But as in other fields of research, while increasing the efficiency, use of GIS in flood analysis also brings new questions such as error in GIS datasets and propagation of error in GIS analysis. In GIS integrated flood inundation analysis, where topographic conditions of the river network are obtained from a Digital Elevation Model (DEM), errors inherent in the DEM will propagate through the analysis and at the end to its outputs. inIn this study, a methodology named as uncertainty propagation modeling (UPM) is presented for evaluation of DEM uncertainty while investigating its propagation in flood inundation modeling. A small study area is selected in Ulus Basin, located in the West Black Sea region of Turkey and Monte Carlo Simulations method is utilized for uncertainty propagation modeling. Three flood events having 25, 50 and 100 year return periods are studied and hydraulic analysis of the study site is performed by integration of a hydraulic model, HEC-RAS, and GIS. In UPM, a set of random realizations of the DEM are created which are then used to obtain a range of flood inundation modeling outputs. Each model performance is called as a simulation and uncertainty propagation is based on the analysis of all simulation outputs. At the end of the study, results of UPM are compared with the results of GIS integrated flood inundation modeling of the same study site.