Deterritorialization and new approaches to urban space
Yersiz-yurtsuzlaşma ve kentsel mekana yeni yaklaşımlar
  1. Tez No: 143252
  2. Yazar: OZAN KARAMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜVEN ARİF SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: yersiz-yurtsuzlaşma, gelip geçicilik, bireyselleşme, yer, yersiz, yerler mekanı, akışlar mekanı, parçalanma, göçebe kültürü, köksüzlük, derinsizlik, deterritorialization, ephemerality, indivudiation, place, non-place, space of places, space of flows, fragmentation, nomadic culture, rootlessness, depthlessnes
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Mekana değin günümüz tartışmalarında, 'fiziksel mekan'm insan varoluşunun vazgeçilmez bir ulamı olduğu gerçeği, geçerli çözümleme aralığının, günümüz iletişim teknolojilerini olanaklı kılan teknolojik gelişmeler sayesinde 'mekan' dan 'zaman' a kaydığı savından hareketle, geniş çapta sorgulanmaktadır. Günümüz toplumunda, 'yersiz-yurtsuzlaşmış' malların, işaretlerin, anlamların ve kimliklerin apaçık önceliği, mekansal ve zamansal ulamlardaki gelip geçicililiğin sarsıcı deneyimine yeni boyutlar eklemektedir. Yakın dönem kuramsal çalışmalarda, kent ve kır arasındaki ikiliğin sona erdiği ve geçerli ikiliğin 'yerler mekanı' ve 'akışlar mekanı' arasında yeniden tanımlandığı yönündeki savların incelenmesiyle, 'yer' fikrinin, günümüzdeki küreselleşme süreçleriyle ilişkilendirilererek nasıl yeniden kurululabileceğini ve geçerli hale getirilebileceğinin izlerini sürmeye çalışıyoruz. Çalışma, 'yer' in yapıcı bir tanımlamasına yardımcı olabilecek, zamansal ve mekansal ulamların fiziksel ve ussal temsiliyetinde ve kurulmasında yaşanan bunalım yoluyla ortaya çıkan yeni bakma biçimlerini araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
In contemporary debates on space, the validity of 'physical space' as an indispensable category of human existence is widely questioned on the basis of the claim that the relevant interval of analysis has shifted from 'space' to 'time', thanks to the technological innovations enabling the speed of present-day telecommunications. The apparent primacy of mobility of“deterritorialized”commodities, signs, meanings, and identities, in the contemporary society, adds new dimensions to the traumatic experience of ephemerality, in spatial and temporal categories. Through the claims declaring, the dissolution of the dichotomy between urban and rural, and redefinition of the relevant dichotomy between the 'space of places' and the 'space of flows' in recent theoretical efforts; we attempt to trace how the notion of 'place' could be revalidated and reconstituted with reference to processes of contemporary globalization. The study examines the new paths for a constructive definition of 'place', which are opened up by the crisis in locating and representing temporal and spatial categories both physically and mentally.