The deterritorialization of home and identity in Brian Chikwava's Harare North and Chris Cleave's The Other Hand
Brian Chikwava'nın Harare North ve Chris Cleave'in The Other Hand romanlarında ev ve kimliğin yersizyurtsuzlaşması
  1. Tez No: 637173
  2. Yazar: İSMAİL KAYGISIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÖZTABAK AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: yersizyurtsuzlaşma/topraksızlaşma, mülteciler, kimlik, küreselleşme, deterritorialization, refugees, identity, home, globalization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Göç çokkültürlülük, İngilizlik ve ötekilik konularına birçok farklı yaklaşımın olduğu 2000 sonrası Londra romanında sıkça işlenmiştir. Bu konular beraberinde göç esnasında dönüşüme tabi tutulan kimlik ve ev kavramlarının da sorgulanmasını gerektirmiştir. Kimlik ve ev açısından bu arada kalmışlık yersizyurtsuzlaşma/topraksızlaşma mefhumuyla açıklanabilir. Bu tez Brian Chikwava'nın Harare North ve Chris Cleave'in The Other Hand romanlarını Deleuze ve Guattari'nin ve Arjun Appadurai'nin göçmenlik, özellikle mültecilik ve düzensiz göçmenlik bağlamında, yersizyurtsuzlaşma/topraksızlama kavramları ışığında mukayeseli olarak tahlil etmeyi amaçlamaktadır. İlk romanda fanatik bir Mugabe taraftarı olan isimsiz anlatıcı, kimliğine ve evine dair sahip olduğu ve düşündüğü her şeyi yitirerek öz-yıkımcı bir yersizyurtsuzlaşma/topraksızlaşma deneyimlerken, ikinci romandaki iki anlatıcıdan biri olan Little Bee küreselleşme mefhumu üzerine düşünür ve bilinçli bir şekilde özcü alımlamalardan azade yeni bir kimlik ve ev duygusu yaratır.
Özet (Çeviri)
The issue of migrancy has been spotlighted in the millenial London novel, in which there are many different approaches to issues of multiculturalism, both affirmative and pessimistic, Britishness and otherness. Moreover, these issues entail a questioning of the notion of identity and home that are exposed to transformation in the course of migration. The in-betweenness in the sense of identity and home can best be explained through the concept of deterritorialization. The aim of this thesis is to analyze comparatively the deterritorialization of home and identity in Brian Chikwava's Harare North and Chris Cleave's The Other Hand in the light of Deleuze and Guattari's and Arjun Appadurai's conceptualizations of the term from within the context of migrancy, specifically refugeehood and irregular migration. In the former work, the narrator, a fanatical Mugabe supporter from Zimbabwe, undergoes a self-destructive deterritorialization, losing all he has and thinks as to his identity and home, whereas in the latter, one of the two narrators, Little Bee as a Nigerian teenage refugee girl reflects on globalisation and consciously creates a new identity free from essentialist perceptions.