Dynamic simulation and performance optimization of a car with continuously variable transmission
Sürekli değişken transmisyonlu bir arabanın dinamik simulasyonu ve performans optimizasyonu
  1. Tez No: 143270
  2. Yazar: SERKAN GÜVEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ÜNLÜSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürekli Değişken Transmisyon, dinamik simulasyon, yakıt sarfiyatı, performans, CVT, dynamic simulation, fuel consumption, performance
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bugün pazarda bulunan birkaç araçta kullanılanılmakta olan, sürekli değişken transmisyon (CVT), motor hızı ile araç hızını birbirinden ayırabilme imkanı sunuyor. Bu yolla, motoru maksimum verimli veya maksimum performansa sahip olduğu noktada çalıştırmak ve araç hızından kaybetmeden o çalışma noktasında tutmak mümkün olmaktadır. Geleneksel bir transmisyonun ana transmisyon elemanları olan dişlileri kullanmak yerine, CVT, iki kasnak ve bir kayış kullanmaktadır. Kasnak çaplan değiştirilerek, sürekli değişken bir transmisyon oranı sağlanmaktadır. Bütün ajantajlannın yanı sıra, düşük verim ve tork aktarabilme yeteneği, ve sınırlı hız aralığı gibi bazı büyük dezavantajlara sahiptir. Ancak yakın gelecekte bu dezavantajları elimine edecek yeni çözümler üretilmesi beklenmektedir. Bu tezde, değişik tip ve düzenlemelerden oluşan sürekli değişken transmisyon (CVT) sistemlerinin performans ve yakıt sarfiyatlarını incelemk üzere simulasyon modelleri hazırlanmıştır. İki farklı sürekli değişken transmisyon düzenlemesi ve bir otomatik transmisyon ile donatılmış araçlar, Matlab'ın simulasyon aracı Simulink kullanılarak modellenmiştir. Daha iyi ivmelenme performansı ve yakıt sarfiyatı için gerekli çalışma noktalan tanımlanıp, motor bu noktalarda çalıştırılarak, performans optimizasyonu sağlanmıştır. Bu transmisyonlar birbirleriyle, '0-100 km/s' ivmelenme performası, maksimum hız, 1000 m seyahat için gerekli zaman ve Avrupa sürüş turları olan ECE ve EUDC için gerekli yakıt sarfiyatı açısından karşılaştırılmaktadır. Bu karşılaştırma, CVT sistemlerinin, ivmelenme ve yakıt sarfiyatı açısından otomatik viteslerden üstün olduğunu göstermiştir. Ayrıca CVTler, vites değişimlerindeki sarsıntıları elimine edebildikleri için daha sarsıntısız bir sürüş sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The continuously variable transmission (CVT), which has been in use in some of the vehicles in the market today, presents the possibility of decoupling the engine speed and the vehicle speed. By this way, it is now possible to operate the engine at its maximum efficient or performance point and fix it at that operating point without losing from the vehicle speed. Instead of using gears, which are the main transmission elements of conventional transmission, CVT uses two pulleys and a belt. By changing the pulley diameters, a continuously variable transmission ratio is obtained. Besides all its advantages, it has some big drawbacks like low efficiency, torque transmission ability and limited speed range. With developing technology, however, new solutions are developed to eliminate these drawbacks. In this study simulation models for the performance and fuel consumption of different types and arrangements of continuously variable transmission (CVT) systems are developed. Vehicles, which are equipped with two different arrangements of CVT and an automatic transmission, are modelled by using Matlab's simulation toolbox Simulink. By defining the required operating points for better acceleration performance and fuel consumption, and operating the engine at these points, performance optimization is satisfied. These transmissions are compared with each other according to their '0-100 kph' acceleration performances, maximum speeds, required time to travel 1000 m. and fuel consumptions for European driving cycles ECE and EUDC. These comparisons show that CVT systems are superior to automatic transmission, according to their acceleration and fuel consumption performances. CVTs also provide smoother driving, while they can eliminate jerks at gear shifting points.