Analysis of forging for three different alloy steels
Üç farklı alaşımlı çelik için dövme analizi
  1. Tez No: 143271
  2. Yazar: BARIŞ CİVELEKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK DARENDELİLER, PROF. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alloy Forging, Hot Forging, Forging Parameters, Closed-Die Forging, Finite Volume Analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Dövme, ürünün daha üstün özellikler göstermesi bakımından, diğerlerine göre tercih edilen bir üretim metodudur. Ürünün özellikleri, dövme işleminde kullanılan malzemeyle doğrudan ilişkilidir. Dövme sıcaklığı, işlem sayısı, ön form tasarımı, başlangıç malzemesinin boyutları vb. gibi ana değişkenler, kullanılacak malzemeden etkilenebilir. Alaşımlar, son yıllarda dövme endüstrisinin en çok uğraştığı alanlardan biri olmuştur. Alaşımlı çelik kullanımı, özellikle mukavemet ve dövülebilirlik bakımından daha üstün özellikler getirebilir. Bu çalışmada, endüstride sıcak olarak dövülen üç farklı alaşımlı çelik incelenmiştir. Malzemenin akışı, gerilme dağılımı, kalıpların malzeme ile dolması ve işlem parametrelerinin dövme üzerine etkileri araştırılmıştır. Üç endüstriyel dövme parçası; M20 ve M30 gözlü civatalar ve bir bilyalı yatak üzerinde çalışılmıştır. Karbon çelikleri; C45 ve C60, paslanmaz bir alaşımlı çelik; X20Cr13, bir ıslah çeliği; 42CrMo4 ve bir rulman çeliği; 100Cr6 için dövme işleminin Sonlu Hacim Analizi yapılmıştır. Sayısal analiz sonuçları, bir dövme firmasında yapılan deneylerin bulgularıyla karşılaştırılmıştır. Sayısal ve deneysel sonuçların uyum içinde olduğu gözlemlenmiştir.Anahtar Kelimeler Alaşımlı Çelik, Sıcak Dövme, Dövme Parametreleri, Kapalı Kalıpta Dövme, Sonlu Hacim Analizi.
Özet (Çeviri)
Forging is a manufacturing process which is preferred among the others in that, the final product shows more enhanced properties. The properties of the final product are directly related with the material used in the forging process. Main parameters such as forging temperature, number of stages, preform design, dimensions of the billet, etc. may be affected by the forging material. Alloys are one of the main areas of interest in the forging industry. The use of alloy steels may bring superior properties, especially in terms of strength and forgeability. In this study, three different alloy steels, which are hot forged in industry have been examined. The flow of the material, stress distribution, die filling and the effects of the process parameters on the forging have been investigated. Three industrial forging parts; M20 and M30 eye bolts and a runner block have been studied. Finite Volume Analysis of the forging process has been performed for carbon steels; C45 and C60 and alloy steels; a stainless steel X20Cr13, a heat- treatable alloy steel, 42CrMo4 and a bearing steel, 100Cr6. The results of the simulations have been compared with the findings of the experiments carried out in a forging company. It has been observed that numerical and experimental results are in good agreement.