Monorail: An alternative transportation mode for METU
Monorail: ODTÜ için alternatif bir ulaşım çözümü
- Tez No: 143272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Monorail, Hız, Hareket, Mekan, Zaman, Monorail, Speed, Movement, Space, Time
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu tezin amacı, ODTÜ kampüsüne alternatif bir ulaşım modu önerisi getirmek ve mimari bağlamda, önerilecek sistemin oluşturacağı mekansal dönüşümleri irdelemektir. Bu çalışmada, zaman ve mekan gibi güncel kavramlar mimari tasarım pratiği içinde irdelenir. Kentsel bağlamda tez yeni ulaşım teknolojilerinin yarattığı mekansal dönüşümleri çıkarsamaya çalışmaktadır. Hız ve hareket nosyonları günümüz şehirlerinin resmini şekillendirirken, ODTÜ kampüsüde bu çerçevede değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate an alternative mode of transportation for METU and the impacts of spatial transformations generated by the proposed system in an architectural context. This study embraces modern concepts of space-time in the practice of architectural design, and involves a sensitive consideration of the perception of space relative to position, speed and movement. In an urban context, the thesis unfolds spatial transformations affected by new movement technology. While the notions of movement and speed fundamentally shape the image of the contemporary city, METU campus will be reanalyzed within this framework.