Capacity planning and range setting in Quantity Flexibility contracts as a manufacturer
Miktar esnekliği kontratlarında imalatçı açısından kapasite planlama ve aralık belirleme
- Tez No: 143274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KAYALIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarik Kontratları, Miktar Esnekliği, Kapasite Planlama, Rassal Programlama, Benders Ayrışması
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Miktar Esnekliği kontratı, tarafların gelecek siparişlerinin miktarları için aralık belirleme metodunda anlaşma sağladığı bir düzenlemedir. Bu kontrat tipi, müşterinin değiştirdiği, ilan ettiği ve taahhüt ettiği nokta tahminlerinin basit katlan olarak alt ve üst sınırlan düzenlenen sipariş miktarlanna dayanmaktadır. Kapasitesi sınırlı, aynı zamanda sabit tedarik zamanında fason üretimi teslim alabilen bir imalatçı ele alınmıştır. İmalatçı, talep tahmini dağılımlan bilinen bir pazara mal satan bir müşteriyle miktar esnekliği (ME) kontratı yapmışken, başka bir müşteriye de ME kontratı önerir. İki aşamalı rassal programlama kullanılarak esneklik çarpanlannm ve çevresel etkilerin müşterilerin davranışlarına ve imalatçı firmanın kapasite planlamasına etkileri incelenmiştir. Son olarak, tedarik zinciri aktörlerinin tek başlanna hareket etme ya da tüm kararlann paylaşıldığı entegre tedarik zincirine dahil olma tutumları belirlenmiştir. Deneylerimiz, tahmin doğruluğu ve bilgi paylaşımının oynadığı kritik rolleri vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Quantity Flexibility contract is an arrangement where parties agree upon a scheme of forming ranges on volumes for their future transactions. The contract is based on setting upper and lower limits on replenishment orders as simple multiples of point estimates updated, published and committed by the buyers. We introduce a manufacturer with a limited capacity; also capable of subcontracting, for deliveries with a known lead time. He offers a Quantity Flexibility (QF) contract to a buyer while he has an active contract with another buyer serving a market with known demand forecast distributions. Using two-stage stochastic programming we study the effects of flexibility multiples and the environmental factors on the buyers' incentives and manufacturer's capacity planning. Finally, the motivations of the Supply Chain actors to behave independently or to be involved into the integratedi supply chain where information asymmetry is removed are investigated. Our experiments underline the critical roles played by the forecast accuracy and information sharing. Keywords'. Supply Chain Management, Supply Contracts, Quantity Flexibility, Capacity Planning, Stochastic Programming, Benders Decomposition.