Immunization of industrial fermentation starter culture strain of Saccharomyces cerevisiae to killer toxin producing Candida tropicalis contamination in the Turkish baking industry
Türk maya sanayiinde kullanılan Saccharomyces cerevisiae fermentasyon starter kültür suşunun öldürücü fenotipli Candida tropicalis kontaminasyonuna karşı immün hale getirilmesi
- Tez No: 143273
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FATİH İZGÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Saccharomyces cerevisiae, Protoplast Füzyonu, K3 tip öldürücü karakter, Candida tropicalis, Saccharomyces cerevisiae, Protoplast fusion, K3 type killer character, Candida tropicalis
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, Türk Maya Sanayii'nde fermentasyonda kontaminasyona sebep olan öldürücü karakterli Candida tropicalis'e karşı, fermentasyonu korumak amacıyla, fermentasyon starter kültür susu Saccharomyces cerevisiae BSP l'e, C. tropicalis'm. duyarlı olduğu K3 tip maya öldürücü karakteri aktarılmıştır. Saccharomyces cerevisiae NCYC 761, K3 tip maya öldürücü proteini için kaynak organizma olarak kullanılmıştır. K3 tip öldürücü toksin salgılayan S. cerevisiae BSP 1 hibridi protoplast füzyonu tekniği ile oluşturulmuştur. Hibrid iki basamakta elde edilmiştir. Birinci basamakta, K3 tip öldürücü karaktere sahip 5". cerevisiae NCYC 761 susu etüdyum bromür mutasyonu ile petit form haline getirilmiştir (rho° mutant). İkinci basamakta ise, rho° mutant haline dönüştürülmüş S. cerevisiae NCYC 761 susu, endüstriyel maya susu olan S. cerevisiae BSP 1 ile füzyonlaştırıcı madde olan polietilen glikol (PEG 4000) kullanılarak, füzyona tabi tutulmuştur. K3 tip öldürücü karaktere sahip hibridler, inhibisyon zonu testi ile seçilmişlerdir. Fermentasyon ve asimilasyon test sonuçları, seçilen hibridlerle S. cerevisiae BSP 1 maya susu arasında bir farklılık olmadığını göstermiştir. Ek olarak, elde edilen hibridler büyüme profilleri ve hamur-kabartma özellikleri bakımından, S. cerevisiae BSP 1 ile aynı performansı göstermişlerdir. Bu sonuçlar, K3 tip öldürücü karaktere sahip hibridlerin esas olarak S. cerevisiae BSP 1 endüstriyel maya susu olduklarını ve Candida tropicalis kontaminasyonuna karşı dirençli olduklarını ortaya koymuştur. Sonuç olarak, yeni oluşturulan bu maya susu hem Türk Maya Sanayii'nde fermentasyonda verimin artması açısından, hem de toplum sağlığını tehdit eden C. tropicalis (K+) enfeksiyonunu önlemesi açısından faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, K3 type killer character was transferred to the industrial baking strain of Saccharomyces cerevisiae BSP 1, used in the Turkish Baking Industry, in order to protect fermentation process against the contaminating yeast strain Candida tropicalis with a killer phenotype, to which Candida tropicalis is sensitive. Saccharomyces cerevisiae NCYC 761 was used as a source of K3 type yeast killer protein production. A hybrid of S. cerevisiae BSP 1 with the ability to produce K3 type killer toxin was constructed by protoplast fusion technique. The hybrid was obtained in two steps. In the first step, S. cerevisiae NCYC 761 possessing K3 type killer character was converted to petite form by ethidium bromide mutagenesis. In the second step, rho° mutants of S. cerevisiae NC YC 76 1 was fused with the industrial baking strain of S. cerevisiae BSP 1 with a fusogenic agent polyethylene glycol (PEG 4000). K3 type killer hybrids were selected by using killer zone assay test. Fermentation and assimilation test results showed that there were no differences between the selected hybrids and S. cerevisiae BSP 1. In addition, the resulting hybrids exhibited a similar performance both in their growth profile and dough-raising ability compared with parent S. cerevisiae BSP 1. These results reveal that these hybrids possessing K3 type killer character are essentially a S. cerevisiae BSP 1 strain which became resistant against C. tropicalis contamination. This led to a conclusion that, this newly constructed industrial baking strain will be useful not only for the improvement of the fermentation efficiency in the Turkish Baking Industry, but also for the prevention of C. tropicalis (K+) infection which threatens public health.