Free flexural (or bending) vibrations analysis of doubly stiffened, composite, orthotropic, and\or isotropic base plates and panels (in aero-structural systems)
Çift destekli, kompozit, ortotropik ve\veya izotropik, taban levha (plaka) veya panellerinin serbest eğilme titreşimlerinin analizi (hava-aracı yapısal sistemlerinde)
- Tez No: 143288
- Danışmanlar: PROF.DR. UMUR YÜCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Serbest Titreşimler, Ortotropik Kompozit Plaka ve Panellerin Titreşimleri, Çatlamış Plakaların Yapıştırılarak Tamiri, Çok-tabakalı Plakalar, Yapıştırılmış Plakalar, Desteklenmiş Kompozit Plakalar, Free Vibrations, Orthotropic Composite Plate or Panel Vibrations, Bonded Repair of Cracked Plates, Multi-Layer Plates, Bonded Plates, Stiffened Composite Plates
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 423
Özet
Bu tezde,“Çift Destekli, Kompozit, Ortotropik Şerit Plakalarla Desteklenmiş, Ortotropik ve/veya İzotropik Taban Levha (Plaka) ve Panellerinin Serbest Titreşimlerinin Analizi”problemi incelenmiştir.“Ortotropik ve/veya îsotropik Taban Plakaları”, yapıştırıcıyla birleştirilmiş“Alt ve Üst Ortotropik Destekleyici Şerit Plakalar”ile güçlendirilerek veye takviye edilerek“Kompozit Plaka ve Panel Sistemi”ni oluşturmuştur.Plakalarm kendilerine göre çok ince yapıştırıcı tabakalarla birbirine bağlanmış“Mindlin Plakaları”oldukları varsayılmıştır. Ana problem“Ana PROBLEM I”,“Ana PROBLEM II”,“Ana PROBLEM III”olarak üçe ayrılmıştır.“Ana PROBLEMLER”in teorik formülleştirilmesi“Birinci Derece Kayma Deformasyon Plaka TeorisF'ne dayanmaktadır, bu da ”Mindlin Plaka Teorisf'dir. Tüm kompozit sistemin karşılıklı iki kenarında basit mesnetli sımr durumlarına sahip olduğu kabul edilir, bu nedenle“Klasik Levy Çözümleri”bu yönde uygulanabilir. Sonuç olarak, enine kayma deformasyonu ve plakalardaki dönme atalet momenti denklemlerde dahil edilmiştir. Çok ince aym zamanda elastik olarak deforme olabilen yapıştırıcı tabakaların enine dik ve kayma gerilmeleriyle süreklilik gösterdiği hesaba katılmıştır. Plakalardaki ve yapıştırıcı tabakalardaki titreşim sönümleyici özellikler ihmal edilmiştir. Sonra,“Mindlin Plaka Teorisi”denklem sistemleri takımı,“durum vektörü”halindeki“Esas Birinci Derece Basit Diferansiyel Denklemler Sistemi”ne dönüşmüştür.“Esas Sistem”in üç denklem takımı her bir problem için plakaların boyları doğrultusunda alman y-yönünde“İki Noktalı Sımr Değer Mekanik Problemi”ni oluşturmaktadır.Bu durumda, daha önce adı geçen sistem, bazı belli plaka ve kabuk titreşim problemleri için geliştirilmiş yan-analitik ve sayısal teknik olan,“Değiştirilmiş Transfer Matris Yöntemi (Interpolasyon Polinomları ve/veya Chebyshev Polinomlarıyla)”ile çözülmüştür. Kompozit sitemin doğal mod şekilleri ve karşılık gelen frekanslarının sayısal sonuçlan ve önemli parametrik çalışmaları her üç“Ana PROBLEM”için sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this Thesis, the problem of the“Free Vibrations Analysis of Doubly Stiffened Composite, Orthotropic and/or Isotropic, Base Plates or Panels (with Orthotropic Stiffening Plate Strips)”is investigated. The composite plate or panel system is made of an“Orthotropic and/or Isotropic Base Plate”stiffened or reinforced by adhesively bonded“Upper and Lower Orthotropic Stiffening Plate Strips”. The plates are assumed to be the“Mindlin Plates”connected by relatively very thin adhesive layers. The general problem under study is considered in terms of three problems, namely“Main PROBLEM r, ”Main PROBLEM H“ and ”Main PROBLEM IE“. The theoretical formulation of the ”Main PROBLEMS“ is based on a ”First Order Shear Deformation Plate Theory (FSDPT)“ that is, in this case, the ”Mindlin Plate Theory“. The entire composite system is assumed to have simple supports along the two opposite edges so that the ”Classical Levy's Solutions“ can be applied in that direction. Thus, the transverse shear deformations and the rotary moments of inertia of plates are included in the formulation. The very thin, yet elastic deformable adhesive layers are considered as continua with transverse normal and shear stresses. The damping effects in the plates and the adhesive layers are neglected. The sets of the systems of equations of the ”Mindlin Plate Theory“ are reduced to a set of the ”Governing System of First Order Ordinary Differential Equations“ in the ”state vector“ form. The sets of the ”Governing System“ for each ”Main PROBLEM“ constitute a ”Two-Point Boundary Value Problem“ in the y- direction which is taken along the length of the plates. Then, the system is solved by the ”Modified Transfer Matrix Method (with Interpolation Polynomials and/or Chebyshev Polynomials)" which is a relatively semi-analytical and numerical technique. The numerical results and important parametric studies of the natural modes and the corresponding frequencies of the composite system are presented.