Strengthening of existing reinforced concrete frames
Varolan betonarme çerçevelerin güçlendirilmesi
- Tez No: 143289
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞURHAN AKYÜZ, PROF. DR. UĞUR ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, Betonarme, Betonarme Dolgu, Karbon Fiber Takviyeli Polimer, Tuğla Duvar, Tekrarlanır Tersinir Yükleme, Kuvvet Ölçer, Strengthening, Reinforced Concrete, RC Infill Wall, Carbon Fiber Reinforced Polymer, Hollow Clay Tile Infill, Quasi-Static Loading, Force Transducer
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Güçlendirme yöntemleri, yanal dayanımı veya rij itliği yetersiz ve henüz hasar görmemiş yapılara uygulanır. Bu yöntemlerin bir kısmı yapı elemanlarının kapasitesinin artırılmasını amaçlarken bir kısmı da tüm yapı sisteminin iyileştirilmesi için uygulanır. Deprem sırasında ya da sonrasında oluşan hasarlar, mevcut binaların durumunu gözler önüne sermekte ve güçlendirme yöntemlerinin uygulanmasının gerekliliğini işaret etmektedir. Bu yapıların, en azından yıkılmalarını engellemek ve oluşabilecek hasarı azaltmak için bir takım güçlendirme yöntemleri geliştirilmiş ve denenmiştir. Güçlendirme, yapıya dayanım, rijitlik veya süneklik ya da hepsini birlikte sağlayarak sağlanır. Bu çalışma için, iki katlı, üç açıklıklı 1/3 ölçekli iki deney çerçevesi hazırlanmıştır. Bu çerçevenin detayları, içerdiği eksikliklerden dolayı Türkiye'deki birçok konuta çok benzer durumdaydı. Bu çalışmada, betonarme çerçevenin sistem iyileştirilme yöntemlerinin uygulanmasından sonraki davranışı irdelenmiştir. Üç açıklıklı çerçevenin sadece orta açıklığı duvar ile doldurulmuştur. İki farklı güçlendirme yöntemi denendi ve karşılaştılılması yapıldı. İlk deney elemanı betonarme dolgu duvar ile güçlendirildi. İkinci deney elemanı dolguya uygulanan karbon fiber takviyeli polimer (CFRP) ile güçlendirildi. Deney elemanları, tekrarlanır tersinir yük altında denendi. Yükleme, deney elemanlarının ikinci kat seviyesinden yapıldı. Dış kolonların altındaki kuvvetleri ölçmek için bu kolonların altında birer adet kuvvet ölçer kullanıldı. Deney elemanlarının dayanım, rijitlik ve enerji tüketme özellikleri incelendi. Paket programlar yardımı ile deney elamanlarının modelleri geliştirilerek analitik çalışma yapıldı. Deney sonuçları yapılan analitik çalışma sonuçları ile karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
Strengthening methods are applied to undamaged structures whose lateral capacity or stiffness is not adequate. Some strengthening methods increase the capacity of individual members while some of them increase the capacity of whole system. The necessity of the strengthening of existing buildings becomes evident after the observation of damages which occurred during or after earthquakes. To prevent at least the failure of the structures and to reduce the damages, some strengthening methods are developed. Strengthening is achieved by providing extra strength, stiffness or ductility or all of them. In this study, two story, three bay 1/3 scaled two test frames were prepared. The details of the bare frame were similar to the most of the residential buildings in Turkey which have several deficiencies. The system improvement of the reinforced concrete (RC) frame was investigated. Only the middle bay of the specimens was infilled. Two strengthening methods were evaluated and compared. The first frame was strengthened with RC infill wall. The second specimen was strengthened with CFRP applied on the hollow clay tile infill. Reversed cyclic quasi-static load was applied at the second story level of the test specimens. Two force transducers were used at the base of the exterior columns to measure the internal forces. Strength, stiffness and energy dissipation characteristics of the specimens were investigated. Analytical models were made to simulate the behavior. The test results were compared with the result;: of the analytical study.