Finite volume solutions of 1D euler equations for high speed flows with finite-rate chemistry
Yüksek hızlardaki akışlar için 1 boyutlu euler denklemlerinin sonlu kimyasal denklemler ile sonlu hacimsel çözümleri
  1. Tez No: 143287
  2. Yazar: BİRŞEN ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL TUNCER, DR. ALİ AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kimyasal Reaksiyonlu Akışlar, Sonlu Kimyasal Denklemler, Patlama, Euler Denklemleri, Chemically Reacting Flows, Finite-Rate Chemistry, Detonation, Euler Equations
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tezde, temel olarak patlama problemlerinden 1 Boyutlu (IB), silindirik ve küresel simetrik durumlar için kimyasal reaksiyonlu akışlar çalışılmıştır. Kimyasal reaksiyonlar için kütle korunumu denklemleri ile birlikte kimyasal reaksiyonlu, ağdasız, zamana bağlı akışların matematiksel ifadeleri verilmiştir. Euler denklemlerinin sonlu hızlarda gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar ile çözümleri, sonlu hacimsel metodu kullanılarak zamanda ayrım yöntemi ile kapalı olarak çözülmüştür. Ağdasız akılar, Roe Akı Farkı Bölme modeli kullanılarak hesaplanmıştır. Sayısal çözümler, çözüm alanının küçük bölümlere ayrılması ve işlemciler arası iletişimin sağlanması için PVM kütüphanesi rutinleri kullanılarak paralel olarak elde edilmiştir. İlk olarak çözüm algoritması, şok tüp problemi, silindirik ve küresel şok dalgası yayılımı için sayısal ve deneysel veriler kullanılarak doğrulanmıştır. Daha sonra 1-B, silindirik ve küresel H2:02:Ar karışımının patlaması çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, chemically reacting flows are studied mainly for detonation problems under ID, cylindrical and spherical symmetry conditions. The mathematical formulation of chemically reacting, inviscid, unsteady flows with species conservation equations and finite-rate chemistry is described. The Euler equations with finite-rate chemistry are discretized by Finite- Volume method and solved implicitly by using a time-spliting method. Inviscid fluxes are computed using Roe Flux Difference Splitting Model. The numerical solution is implemented in parallel using domain decomposition and PVM library routines for inter-process communication. The solution algorithm is validated first against the numerical and experimental data for a shock tube problem with and without chemical reactions and for a cylindrical and spherical propagation of a shock wave. ID, cylindrically and spherically symmetric detonations of H2:02:Ar mixture are studied next.