Critical analysis and evaluation of hospital main entrances according to design and performance criteria in the case of Turkey
Türkiye'deki hastane ana giriş mekanlarının tasarım ve performans kriterleri esas alınarak eleştirel analizi ve değerlendirilmesi
  1. Tez No: 143301
  2. Yazar: AYŞİN KARAKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCÜMENT ERMAN, ÖĞR. GÖR. BERRAK SEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane girişleri, Hastane tasannu, Hastane performansı, Türkiye'deki hastaneler, Hospital entrance, Hospital design, Hospital performance, Turkish hospitals
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Hastane binalarının içerisinde yer alan giriş mekanları, tüm merkezin içerik ve imajım sergilemeleri sebebi ile hastane yaşantısının etkin bir halkasını oluşturmaktadırlar. Bu sebepten dolayı da sağlık merkezlerinin sadece hastalık iyileştiren değil, aynı zamanda toplum sağlığının korunmasını ve geliştirilmesini amaç edinen yeni oluşumundan etkilenmektedirler. Giriş mekanı, hastane tasarımının kısıtlayıcı doğası ile şekillenen bir mekan özelliği taşımadığı için, ortaya çıkan yeni hedefleri en güçlü şekilde sergileyen mekan olarak ön plana çıkabilmektedir. Tüm bu özelliklere rağmen, hastanelerdeki giriş mekanları pek çok yetersizlikler içerisinde problematik bir görünüme sahiptirler. Bu sebepten dolayı, bu tez giriş mekanlanmn problemlerini tanımlamaya çalışmış, ve bu problemleri, çözümlerini oluşturabilmek için tutarlı bir takım ölçütler çerçevesinde analiz etmiştir. Bu çerçevede, Türk sağlık sistemi incelenmiş, ve gelişmiş ülkelerde yeni ortaya çıkan ana fikirler doğrultusunda giriş mekanının analizi yapılmıştır. Problemleri ve uygun çözümleri sağlıklı biçimde sunabilmek açısından, bu problemler tasarım ve performans ölçütleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Ayrıca, iyileştirici potansiyeli içerisinde barındıran bir ortamın, stresle baş etme konusundaki önemi vurgulanmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmanın konu üzerindeki ileriki çalışmalara, yeni hastane giriş mekanlarının oluşturulmasına veya eski mekanların yenilenmesine yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The entrance space of a hospital has formed an effective period of hospital life since it has reflected the scope and the image of the entire facility. Therefore it has directly influenced by the new formation of healthcare facilities on preserving and growing role of the community health instead of threatening the illnesses. Since entrance space is apart from the other spaces in the facility that has shaped by the restrictive nature of the medical technology, the space most efficiently implement these new objectives more than any space of the entire facility. However, entrance spaces of hospitals in Turkey are still bothered with many insufficiencies and displayed a problematic panorama. Therefore, this thesis has obtained the problems of main entrance space, and has analyzed it with a consistent form of criteria to gather new solution proposals. In order to serve for this purpose, the present Turkish health care environment has explored and entrance space has been analyzed around new emerging concepts that reflect the changing ideals of the community. To present the problems and solution proposals about this specific place sufficiently, they are also evaluated through design and performance criteria. The essence of coping with the stress created by the environment with healing potential is emphasized. As a result, this thesis is expected to influence further researches, new hospital main entrance space designs as well as the renovation of older ones.