The role of local capabilities in the exporting SMEs and their role in the regional economic growth: The case study of Ankara
Yerel olanakların ihracatçı KOBİ'lerdeki rolü ve onlarında bölgesel kalkınmadaki rolü: Ankara çalışması
- Tez No: 143302
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDA ERAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma teorileri, KOBİ, buluşçu çevreler, buluşçuluk sistemleri, yerellik, örgütlenme, öğrenebilirlik, sanayi bölgecikleri, ağlar, güven ve sinerciler, Growth theories, SME, innovative milieux, system of innovation, localization, institutionalization, learning, industrial districts, networks, trust and reciprocity
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Yazında, bölgesel gelişme ve kalkınma teorileri çokça vurgulanmaktadır. Bir çok teoride, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ), bölgelerin ekonomik gelişmesindeki ve kalkınmasındaki rolü genişçe tartışılmaktadır. Dolayısıyla, KOBİlerin ülkelerin bölgesel ve ulusal kalkınmalarında ki ve gelişmelerindeki önemi vurgulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, yerel olanakların ihracatçı KOBİlerde ve tüm bu KOBİlerin bölgesel kalkınmadaki rollerini aydınlatmak ve Ankara ilindeki yerel olanakların durumunu belirtmektir. Bunun için, çalışmada, ilk olarak bölgesel kalkınma teorileri ve KOBİlerin bölgesel kalkınmadaki rolleri ile kuramsal bir altlık oluşturulmakta, ikinci olarak da farklı yapıdaki KOBİlerin bölgesel kalkınmadaki artan rolleri ve onları belirleyen özellikler belirtilmekte; bunu takiben Türkiye ekonomisinde ve Ankara'da yer alan KOBİlere değinilmekte daha sonra da temel hipotezler, Ankara ilinde bulunan firmalarla yapılan anket çalışması sonuçlan ile test edilmekte ve başarıya yol açan faktörler bire bir yapılan görüşmeler sonucunda belirlenmektedir. Son olarak, genel bir değerlendirme ve durum tespiti yapılarak bazı çıkarımlar elde edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the literature there is a great emphasis on the theories of regional growth and development. In many theories, the role of small and medium sized enterprises (SMEs) in the economic growth and development of different regions has been widely discussed. Therefore, there is an emphasis upon the importance of the SMEs in the growth and development of the regional and national economies. The aim of this study is to clarify the role of local capabilities in the exporting SMEs and consequently define their role in regional growth and shed some light on the situation of the local capabilities in Ankara province. Therefore, in this study, firstly the theoretical framework of regional growth theories and the role of exporting SMEs in the regional economic growth are constructed. Secondly, the increasing role of different types of SMEs in the regional growth and their defining characteristics are discussed. Thirdly, brief remarks on SMEs in the Turkish economy and Ankara have been provided. Afterwards, the main hypothesis of this study tested through the results obtained from the survey that was done with SMEs in Ankara province and success factors of SMEs are drawn from the in-depth interviews. Finally, by making a general evaluation some policy implications have been drawn.