Net migration between different settlement types in Turkey, 1985-90
Türkiye'de farklı yerleşim birimleri arasındaki net göç, 1985-90
- Tez No: 143304
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GEDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Net göç, net alınan göç, net verilen göç, yerleşim birimi, bölgesel göç, Net migration, net in-migration, net out-migration, settlement type, regional migration
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Türkiye'de 1965-90 dönemi için yapılmış olan çalışmalarda, net göçün köy ve ilçe merkezlerinden il merkezleri yönünde gerçekleştiği görülmektedir. Dönem süresince köy ve il merkezleri için net göç eğilimleri hemen hemen değişmemiş olmasına karşın ilçe merkezlerinin rolü son dönemlerde değişmiştir. İlk yıllarda, ilçe merkezleri köylerden net göç alırken, il merkezlerine net göç vermişlerdir, diğer bir deyişle, aldıkları ve verdikleri net göç (sıfır net göç) yaklaşık olarak eşittir. Fakat son yıllarda, köylerden aldıkları net göçün düşmesi ve il merkezlerine verdikleri net göçün artması, ilçe merkezlerinin önemli bir şekilde göç vermeye başlamasına neden olmuştur. ilçe merkezlerinden il merkezlerine olan net göçün artması ve ilçe merkezlerinin giderek önemini kaybetmeye başlaması, sadece Türkiye'de değil, gelişmekte olan diğer ülkelerde de özellikle 1990'larda görülmektedir. Bu tezin amacı da, 1985-90 döneminde Türkiye'deki illerin ve üç farklı yerleşim biriminin (il merkezi, ilçe merkezi ve köyler) net göç eğilimlerini ve örüntülerini incelemektir. Çalışmada, illerin ve bu üç yerleşim biriminin net göç verileri kullanılarak yapılan tanımlayıcı analizler, Türkiye'deki batı-doğu ve güney-kuzey bölgeleri arasındaki farklılaşmayı açıkça ortaya koymuştur. Üç yerleşim birimi için de en büyük net alınan göç oranına sahip iller batı ve güney kıyı kesimlerde yer alırken, en çok net verilen göç oranına sahip iller Doğu, Kuzeydoğu ve Güneydoğu Bölgelerinde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In the past studies covering 1965-90, it is observed that net migration was from villages and district centers towards province centers. Although the net migration trend throughout the period was almost constant for the villages and the province centers, the role of the district centers changed in later periods. Previously, the district centers were transient settlements in terms of net migration with resultant almost zero net migration. However, in later years, they began to have net out- migration in significantly increasing numbers, because net in-migration from the villages decreased and net out-migration to the province centers increased. The increase in the net migration from district centers to province centers and the gradual loss of the importance of the district centers (towns) occurred not only in Turkey but also in the other developing countries, especially in 1990's. The aim of this thesis is to study the net migration trends and patterns of the three different settlement types namely, province centers, district centers and villages of Turkey during 1985-90. In this study, the descriptive analyses which were carried out on the net migration rates of the provinces and three settlement types clearly indicate the regional disparities between west-east and south-north of Turkey. For all of the three settlement types, the provinces having the highest net in-migration rates are located along the Western and Southern coastal zones whereas the provinces having the largest net out-migration rates are located in the East, North East and South East regions.