Integration of natural ventilation to office building typology in the Ankara context: A case study
Doğal havalandırmanın ofis binası tipolojisine Ankara bağlamında entegrasyonu
- Tez No: 143305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARDA DÜZGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Doğal Havalandırma, Hasta Bina Sendromu, Enerji Tüketimi, Bilgisayar Simülasyonu, Office Building, Natural Ventilation, Sick Building Syndrome, Energy Consumption, Computer Simulation
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
1973 yılında ortaya çıkan petrol krizi, kullanılan enerjinin azaltılması ve korunması yönündeki küresel yaklaşımla birlikte, bina tasarımlarında bir dönüm noktası olmuştur. Bu konudaki yaklaşım, daha çok binanın dış hava şartlarından yalıtılması şeklinde gerçekleşmiştir. Enerji tasarrufunu amaçlayan bu tutum, klima sistemlerinin de kullanılmasıyla beraber Hasta Bina Sendromu gibi ciddi problemlerin oluşmasına sebep olmuştur. Ayrıca kullanıcı memnuniyetsizliğinin bu tür dış hava şartlarına kapalı binalarda genel bir şikayet olarak ortaya çıkması, çalışanların verimliliğinin düşmesiyle beraber uzun vadede daha büyük maddi kayıplara yol açabilmektedir. Bu duruma karşılık, bu çalışmada Ankara'da yer alan ve 2001 yılında giydirme cephe sistemi değiştirilen Emek İşhanının doğal havalandırma potansiyeli iki açıdan incelenmiştir. Bina kullanıcıları ile yapılan bir ankette, çalışanların iç ortamla ilgili görüşleri ve sağlık problemleri araştırılmıştır. Yapılan ikinci çalışmada binanın doğal havalandırma potansiyeli enerji kullanımı açısından incelenmiştir. Yapılan anket çalışmasına göre bina kullanıcılarının ciddi sağlık problemleri vardır. Ayrıca kullanıcılar havalandırma sisteminin işleyişinden memnun olmamakla beraber, pek çoğu iç ortam şartlarını ayarlamak için dışarıya pencere açma isteğini belirtmiştir. Yapılan bilgisayar simülasyonuna göre, doğal havalandırmanın entegrasyonuyla, binanın yıllık enerji kullanımında önemli bir değişiklik olmamaktadır. Diğer taraftan, yaz aylan için binayı soğutmada kullanılan enerji giderleri ortadan kaldınlabilmektedir. Sonuç olarak, doğal havalandırma daha fazla kullanıcı memnuniyeti ve enerji tasarrufu için uygun bir araç olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Together with a global concern for the reduction and conservation of energy, the oil crisis of 1973 brought about a turning point in the design of buildings. Responses in this vein were mostly concentrated on the simplistic one of sealing the building against outdoor conditions. This approach towards energy consumption, associated with the introduction of air-conditioning systems, led to different problems such as Sick Building Syndrome. Lack of user satisfaction also appeared to be a common complaint in such sealed, air-conditioned buildings, leading to a marked drop in employee efficiency and, hence, return on capital investments. In this study, Emek İşhanı, a sealed office building located in Ankara, whose curtain wall system was renovated in 2001, was investigated in terms of its natural ventilation potential under two sub-topics. With a survey conducted, user perception towards environmental conditions, and health problems they suffered were investigated. With a computer simulation, natural ventilation potential of the building in terms of energy consumption was examined. It was resulted from the survey that building occupants have serious health problems. They are also not satisfied with the way the ventilation system functions and most of the occupants liked to have a window opening to outside in order to adjust the inner conditions. It was resulted from the computer simulation that integration of natural ventilation did not make any significant difference in the annual energy consumption of the building. On the other hand, cooling loads of the building were eliminated in summer months. As a result, introduction of natural ventilation appeared to be an appropriate tool for more user satisfaction and energy conservation.