The impact of the South Eastern Anatolia Project on the inter-regional inequalities in Turkey
Güneydoğu Anadolu Projesinin Türkiye'deki bölgesel eşitsizliğe olan etkisi
  1. Tez No: 143303
  2. Yazar: SİBEL SÜER TOYBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GEDİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Eşitsizlik, Theil Metodu, Güney Doğu Anadolu Projesi, Regional Inequality, Theil's Index, Southeastern Anatolia Project
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)'nin, sosyo-ekonomik açıdan Türkiye'deki bölgelerarası eşitsizliğe olan etkisinin belirlenmesidir. Her ne kadar bu tezin asıl amacı bölgelerarası eşitsizlik olsa da, ülkedeki ve GAP bölgesi içindeki eşitsizlikteki değişimlere de yer verilmiştir. GAP öncesi ve sonrasındaki eşitsizlikteki değişimin incelenebilmesi için 1990 yılı ve 2000 yıllarına ait veriler kullanılmıştır. Bu veriler sadece ekonomik ve altyapı ile ilgili veriler değil, aynı zamanda sosyal ve demografik yapıyı yansıtan verilerdir. Bu nedenle, çalışmanın analiz sonuçlan GAP'ın başarısı hakkında oldukça kapsamlı ve güncel bir bilgi sağlayacaktır. Çalışmada, toplam eşitsizliğin yanı sıra, bölgelerarası ve bölge içi eşitsizliği ölçmeyi mümkün kılan Theil Metodu kullanılmıştır. Analizler, 17 tanesi sosyo-demografik, 12 tanesi ekonomik ve 10 tanesi altyapı ve servis ile ilgili olmak üzere toplam 39 değişken kullanılarak yapılmıştır. 1990-2000 yılları arasında, her ne kadar gerçek değerler açısından GAP bölgesinde bir gelişme olduğu gözlense de, analiz sonuçlan değişkenlerin yansından fazlası için GAP bölgesi ve Türkiye'nin geri kalanı arasındaki eşitsizlikte bir artış olduğunu göstermektedir. Bu değişkenler genellikle, demografi (bebek ölüm hızı, doğurganlık oranı gibi), sağlık servisleri ve gelir ile ilgili değişkenlerdir. Diğer taraftan, altyapı, kentleşme, eğitim seviyesi (okuryazarlık ve ilköğretim okullannda okullaşma oranlan gibi) ve tanm dışı faaliyetlerde çalışan nüfus oranı ile ilgili değişkenler açısından bölgesel eşitsizlikte bir azalma olduğu gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impact of the South Eastern Anatolia Project (GAP) on the inter-regional inequality between the GAP region and the rest of Turkey. Cross-sectional analyses are carried out for the years of 1990 and 2000, that is, before the project is put into effect and 10 years after of its implementation. Although this thesis is ultimately concerned with the inter-regional inequality, the within and the total-region inequality are also discussed. Moreover, since not only the economic, infrastructure and service related variables, but also the socio- demographic variables are included in the analyses, it is a comprehensive evaluation, and the results provide current information about the success of the GAP. In this study, Theil's inequality index is used as it provides the property of additive decomposability, which allows us to analyze the magnitudes and trends in inequality among regions and within regions as well as total inequality. The indicators include 17 socio-demographic, 12 economic, and 10 infrastructure and service related variables, i.e., total of 39 independent variables. Although the GAP region performed an improvement in absolute terms for most of the variables, the findings show that the inequality between the GAP region and the rest of Turkey increased for more than half of the variables during the last decade. These variables are mostly related to demography (i.e., infant mortality rate, fertility rate, etc.), health services, and GDP p.c. On the other hand, the between-region inequality decreased for the variables related to infrastructure, urbanization, educational level (i.e., literacy and schooling ratios in primary education), and non- agricultural labor force.