Parametric studies on cell flotation of Mazıdağı phosphate rock
Flotasyon hücresinde Mazıdağı fosfat kayası ile yapılan parametrik çalışmalar
  1. Tez No: 143321
  2. Yazar: ELİF ÖZTİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER ÖZBELGE, DOÇ. DR. GÜRKAN KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hücre Flotasyonu, Parametrik Çalışma, Fosfat Kayası, Cell Flotation, Parametric Study, Phosphate Rock
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Fosfat tüm canlılar için gerekli olan minerallerdendir. Türkiye'deki toprakların çoğu fosfat bakımından fakir olduğu için, bitkilerin gelişimi için toprağa fosfat gübresi eklenmelidir. Ancak, Türkiye'de işletilen fosfat yatakları olmadığı için, fosfat kayası ve fosfat gübresi ithal edilmektedir. Ülkemizin tahmini fosfat kayası rezervi 300 milyon ton olarak bilinmektedir, fakat, ekonomik bir zenginleştirme yöntemi bulunamadığından işlenememektedir. Bu tez çalışmasının amacı iki yönlüdür; Mardin-Mazıdağı fosfat kayasının hücre flotasyonuna etkiyen çeşitli parametreleri incelemek ve kayanın tenorunu %30 P2O5 seviyesi üzerine çıkararak ticari kullanım için yeterliliğini sağlamaktır. Fosfat kayası zenginleştirmesi flotasyon yöntemiyle, flotasyon hücresinde yapılmıştır. Flotasyona etki eden birçok faktör vardır. Bunların arasında parçacık boyutu, palp pH, asit ve kollektör şartlandırma zamanlan ve sıcaklık sayılabilir. Bu çalışmada kullanılan fosfat kayasının içeriğinde %15 P2O5, %43 CaO ve %1 Si02 bulunmaktadır ve CaO/P205 oranı 3.1dir. Silis miktarının düşük olması nedeniyle tek aşamalı flotasyon yapılmıştır. Bu çalışmada yapılan deneylerde önemli parametreler, ağırlıkça %10 katı madde içeren palp kullanılarak incelenmiştir. Parçacık boyutu 53 n ve 150 \ı, arasında değiştirilmiştir. Palp pH seviyesi 5,0-6,5 arasında değiştirilmiştir ve bunun için kullanılan asit miktarı 6-19 kg hfePCVton kaya arasındadır. Kollektör (kerosen ve oleik asitin hacimce 1:3 karışımı) ise 0,6 mi (0,96 kg kollektör/ton kaya) ve 5,4 mi (8,64 kg kollektör/ton kaya) arasında değişen miktarlarda kullanılmıştır. Asit ve kollektör şartlandırma zamanlan sırasıyla 10-110 sn ve 10-80 sn arasında değiştirilmiştir. Palpın sıcaklığı ise 15-35 °C arasında değiştirilmiştir. Parametrik çalışmalar sonucunda %36 P2O5 içeren fosfat kayası %93 geri dönüşümle elde edilebilmiştir.
Özet (Çeviri)
Phosphate is one of the essential minerals for all living organisms. It has to be supplied to the soil in order for plant growth. In Turkey, most of the soils lack phosphate mineral. Although this can be overcome by the use of phosphate fertilizers, in Turkey there are no phosphate mines being utilized; and this brings about the need to import phosphate rock and phosphate fertilizers. The estimated phosphate rock reserve of Turkey is around 300 million tons, but it cannot be utilized since no economical method of upgrading has been proved to work yet. The aim of this study has been two-fold; to determine the effects of several parameters on the cell flotation of Mardin-Mazıdağı phosphate rock and to increase the grade of the product above 30% P2O5 content with a reasonable recovery rate, so that it could be used commercially. Phosphate rock upgrading was made by using flotation in a cell. There are many factors affecting the recovery and grade of the product such as, particle size, pulp pH, collector volume, acid and collector conditioning times and temperature. Phosphate rock samples used contained 14% P2O5, 43% CaCC^ and 1% SİO2 with a CaO^Os ratio of 3.1. Due to the low silica content, one-stage flotation was made. In the experiments, effects of the important parameters were tested at constant pulp density (10% solids by weight). Particle sizes were between 53 [i and 150 \i, while the pH values were kept between 5,0 - 6,5 using amounts of acid within the range of 6 - 1 9 kg hfePCVton of rock. The collector (mixture of kerosene and oleic acid in 1:3 volumetric ratio) was used in the range of 0,6 ml (0,96 kg collector/ton rock) and 5,4 ml (8,64 kg collector/ton rock). Acid and collector conditioning times were changed between 10-110 s and 10-80 s, respectively. The temperature range was between 15-35 °C. At the end of the parametric studies a grade of 36% P2O5 with a recovery of 93% could be obtained.