Zonguldak toz kömürlerinin kolon flotasyonu ile değerlendirilmesinde bazı parametrelerin optimizasyonu
Optimization of some parameters in valuation of Zonguldak fine coals by column flotation
- Tez No: 57678
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İHSAN TOROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Flotasyon, Toz Kömür, Kolon Flotasyonu, Flotation, Fine Coal, Column Flotation
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi ZONGULDAK TOZ KÖMÜRLERİNİN KOLON FLOTASYONU İLE DE?ERLENDİRİLMESİNDE BAZI PARAMETRELERİN OPTİMİZASYONU Nilüfer BAYRAK Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. İhsan TORO?LU Ağustos 1996, 100 sayfa. Toz boyuttaki (-0.5 mm) kömürlerin kazanılmasında yeni bir yöntem olan kolon flotasyomı, tezin araştırma konusudur. Tez kapsamında kolon flotasyonunun çalışma prensibi ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Kazanım esnasında, klasik (hücre) flotasyonundan farklı olan kolon parametreleri irdelenmiştir. Daha sonra kolon flotasyonuna ait yeni dizaynlar tanıtılarak, hücre ve kolon flotasyonu sistemlerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Laboratuvar çalışmalarında kullanılacak olan, Armutçuk ve Zonguldak kömürlerinin deneylere hazırlanma aşamaları anlatılmıştır. Ardından laboratuvar tipi kolon flotasyonu sistemi tanıtılmıştır. mÖZET (devam ediyor) Deneysel çalışmalarda laboratuvar tipi kolon flotasyonu sisteminde etkin olan beş parametre incelenmiştir. Bu parametreler köpük kalınlığı, hava hızı, köpürtücü miktarı, toplayıcı miktarı ve bastırıcı miktarıdır. Parametrelerin her biri, iki aynkömür örneği üzerinde incelenmiştir. Her parametreye farklı değerler verilerek deneyler yapılmıştır. Böylece kullanılan kolon flotasyonu sisteminin optimum koşulları tespit edilmeye çalışılmışta. Deney sonuçlarından yararlanılarak değişken olan parametre değerine karşın elde edilen konsantrenin miktar, kül ve yanabilir verim grafikleri çizilmiştir. Eklerde, bu çalışmalara ait konsantre, ara ürün ve artıkların yukarıda sayılan (miktar, kül ve yanabilir verim) değerlere karşın grafikleri hazırlanmışta. Sonuç olarak; her iki kömür örneğinde köpük kalınlığı, hava hızı ve köpürtücü miktarı değişiminin belirgin olarak etkili olduğu gözlenmiştir. Toplayıcı miktarının yüksek küllü Zonguldak kömüründe etkin olduğu, bastırıcı miktarındaki değişimin ise her iki kömür örneğinde de çok fazla etkili olmadığı izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis OPTIMIZATION OF SOME PARAMETERS IN VALUATION OF ZONGULDAK FINE COALS BY COLUMN FLOTATION Nilüfer BAYRAK Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Assist.Prof.Dr. İhsan TORO?LU August 1996, 100 pages. Column flotation that is the new method to recovery fine coals (-0,5 mm) is the research subject of the thesis. The working principle of the column flotation has been explained in detail in the context of the thesis. During the recovery, column parameters different from conventional (cell) flotation have been studied. Illustrating new designs of the column flotation, comparison between cell and column flotation has been made. Preparation stage of experiments for Armutçuk and Zonguldak coals used in the laboratory has been explained and after that, laboratory type column flotation system introduced.ABSTRACT (continued) In the experimental studies, five parameters effective on column flotation in the laboratory type column floatation system were investigated. These parameters are froth depth, air rate, amount of frother, amount of collector and depressant. Each parameter was carried out on two different coal samples. Assigning various values to each parameter, experiments were performed. Thus, the optimum conditions of the column flotation used, have been tried to find out. Using experimental results, variable parameters versus grade, ash and combustible recovery of concentrate (clean coal) have been plotted. In the appendix, concentrate, mix and waste obtained from this study have been plotted against the parameters mentioned above (grade, ash and combustible recovery). As a result, variations in the froth depth, air rate and amount of frother have significant effect both on coal samples. While the amount of collector has an effect on Zonguldak coals, amount of depressant has no considerable effect both on two coal samples.