An economical analysis of alternative Eastern Black Sea Coastal Highway defense structures
Doğu Karadeniz Sahil Yolu kıyı koruma yapılarının ekonomik analizi
- Tez No: 143329
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEVDET YALÇINER, PROF. DR. AYŞEN ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kıyı koruma yapıları, Hasar, Taş Dolgu Koruma Yapıları, Hidrolik Model, Ekonomik Analiz, Coastal Defense Structures, Damage, Rubble Mound, Hydraulic Model Testing, Economical Analysis
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez çalışmasında, Doğu Karadeniz Sahil Yolu Projesi'nde kullanılan ve bu yapılara alternatif olarak tasarlanan kıyı koruma yapılarmm stabiliteleri deneylerle test edilmiş ve sonuç olarak bir ekonomik analiz yapılmıştır. Deneyler ODTÜ İnşaat Mühendisliği Kıyı ve Liman Laboratuarında bulunan dalga kanalında gerçekleştirilmiştir. Deneylerde 8 ayrı kesit modellenmiş, ve model ölçeği, A,L, 1:31.08 olarak kullanılmıştır. Su derinliği yapı önünde 7.5 m olarak kullanılmıştır. Deniz dibi eğimi 1/30 olarak alınarak kanalda aynen tatbik edilmiştir. Deneylerde kullanılan dalga yükseklikleri, H, 3 - 7 m, dalga periyotları, T, 6 - 1 1 sn aralığında değişmektedir. Yapılan karşılaştırmalı ekonomik analiz sonuçlarına göre alternatif kesit tasarımlan arasında yapım maliyeti yaklaşık %50 oranında değişmektedir
Özet (Çeviri)
In order to analyze the stability of Eastern Black Sea Coastal Highway defense structures constructed with natural stone armor layers, hydraulic model tests were performed under both breaking and non-breaking waves. Eight different alternative cross-sections of the defense structures were constructed in the wave flume in Coastal and Harbor Engineering Laboratory, Civil Engineering Department, METU. Water depth was kept constant at a depth of 7.5 m in front of the structures. Model scale, A,l, was calculated as 1:31.08 using Froude Law. Experiments were carried out for wave heights, H, ranging between 3 - 7 m. with a wave period ranging between 6-11 sec in prototype. A comparative economical analysis of the alternative cross-sections of the defense structures has proven that cost (per meter) differs almost 50% between the alternative cross-sections.