Defining priority areas for nature conservation studies using geographic information sytems a case study: Kaçkar mountains and surrounding
Coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak doğa korumada öncelikli alanların tespit edilmesi: Kaçkar dağları ve yakın çevresi örneği
  1. Tez No: 143331
  2. Yazar: ADEM TUNCA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZUHAL AKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma Alanı Uygunluk Değerlendirmesi, Çok Kriterli Değerlendirme, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Duyarlılık Analizi, Milli Park, Kaçkar Dağları, Conservation Site Suitability Evaluation, Multi Criteria Evaluation, Geographic Information Systems, Sensitivity Analysis, National Park, Kaçkar Mountains
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Haritalar, uzun yıllardır, ana bilgi kaynaklan olarak kullanılmaktadır. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), planlama, tespit etme, değerlendirme ve karar verme süreçleri için sayısal veri, yükseklik modelleri, uydu görüntüleri, uzman sistemler ve ilişkilendirilmiş açık kaynak bilgilerini kullanır. Haritalarda, özellikle CBS'de, verilerin belirli mekansal öznitelikleri kullanılır. Bu çalışmada CBS veri işleme ve mekansal analizler, modem karar verme analizleri ile birlikte kullanılmıştır. Bu sayede, oldukça geniş alanlarda, Milli Park niteliği taşıyabilecek uygun koruma alanları tespit edilmeye çalışılmıştır. Koruma alanı olabilme nitelikleri CBS'de harita katmanları olarak ifade edilmiştir. Dolayısıyla her katman bir kriteri temsil etmektedir. CBS, bu kriterlerin yönetilmesi, değerlendirilmesi ve görüntülenmesi için bir platform olarak kullanılmıştır. Ayrıca mekansal analizler uygulanarak yeni verilerin üretimi için bir araç olarak da kullanılmıştır. Kriterlerin standardize edilmesi, ağırlıklarının atanması ve birleştirilmeleri Çok Kriterli Değerlendirme metodu ile gerçekleştirilmiştir. Bu metodun teorik tabanı Çoklu Öznitelik Kullanım Teorisi'ne dayanmaktadır. Kriterlerin ağırlıklarında yapılan değişikliklerin, elde edilen uygunluk indeksinin mekansal deseni üzerindeki etkilerini bulabilmek için Duyarlılık Analizi uygulanmıştır. Yapılan uygulama, Milli Park olma potansiyeline sahip, Kaçkar Dağları ve yakın çevresinde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Maps have been major sources of information for a long time. Geographic Information Systems (GIS) use digital data, elevation models, satellite images, expert systems and related open source information for planning, detection, evaluation and decision making. Maps as well as GIS use spatial attributes of data in particular. GIS data processing and spatial analysis, together with modem decision analysis techniques, were used in this study to improve conservation site suitability evaluation over large areas for National Park definition. The conservation site requirements were described as map layers within GIS so that each map layer represents one criterion. GIS was used as the platform in managing, combining and displaying the criterion data and also as a tool for producing new data, especially by utilizing spatial analysis functions. Criterion standardization, weighting and combining were accomplished by means of Multi Criteria Evaluation (MCE) methods, the theoretical background being based on the Multi Attribute Utility Theory (MAUT). Sensitivity analysis was applied to find out the effect of different criteria weights on the spatial pattern of the suitability index. The approach is illustrated by a case study which has great potentials of natural characteristics to be a National Park, namely Kaçkar Mountains and the surrounding.