Simultaneous hot and cold forging of solid cylinders
Silindirik malzemelerde eşzamanlı olarak sıcak ve soğuk dövme işlemi
- Tez No: 143332
 - Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN TEKKAYA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Soğuk Dövme, Sıcak Dövme, Deneysel Doğrulamalar, Sonlu Eleman Analizleri, İndüksiyon Isıtma, Cold Forging, Hot Forging, Experimental Verifications, Finite Element Analysis, Induction Heating
 - Yıl: 2003
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 179
Özet
Dövme işlemi, üretim amaçlı olarak geniş bir kullanım alanına sahiptir. Dövme işlemi sıcak, ılık veya soğuk olarak yapılabilir. Her biri avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Bu çalışmanın amacı sıcak ve soğuk dövme işleminin avantajlarını, silindirik malzemelerde, tek basamaklı dövme işlemi sırasında birleştirmektir. Yüksek deformasyona maruz kalan bölgelerin kısmi ısıtılması ve yüksek kesinlik istenen bölgelerin soğuk tutulması, yöntemin ana fikridir. Öncelikli olarak, bu yeni üretim fikrinin, sanal olarak, sonlu elemanlar yöntemi ile olabilirliği incelenmiştir. Bu analiz sayesinde, yöntem sınırları belirlenmiştir. Tüm analizler termo-mekanik kenetlenmiş elasto-plastik yüksek genlemeli malzeme modelleri üstüne kurulmuştur. Çalışmanın deneysel kısmı, yeni yöntem fikrinin gerçekleştirilmesine ve yöntem penceresinin belirlenmesine yardımcı olmuştur. Deneysel çalışma esnasında, iki değişik malzeme, üç değişik parça geometrisi ve yağlama, sıcaklık dağılımı gibi değişik başlangıç şartları incelenmiştir. Örnekler indüksiyon ile ısıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
Forging operations are widely used for manufacturing processes. Forging process is done hot, warm or cold. All three temperature ranges have advantages and disadvantages. The aim of this study is to combine the advantages of hot and cold forging in a flange forming process with cylindrical workpieces in a single step. The process idea is the partial heating of the workpiece at locations where large deformations occur and to keep the parts of the workpiece cold at regions where high precision forming is required. Firstly, the process idea has been investigated virtually by the finite element method supplying the theoretical verification of the feasibility of the novel process. By this analysis also the process limits have been estimated. All analysis are based on an elasto- plastic large strain material law with thermomechanical coupling. The experimental part of the study served to realize the new process idea and to verify the process window. In the experimental study two different materials, three different part geometries and different initial conditions such as temperature field, lubrication etc. have been investigated. The specifimens were heated by induction.