Modeling the effect of promotions on the supply chain of fast moving consumer goods
Promosyanların hızlı tüketim mallarının tedarik zincirine olan etkisinin modellenmesi
  1. Tez No: 143341
  2. Yazar: KEMAL BAHADIR BÖLÜKBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESİM ERKİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Satış Promosyonları, Promosyonlar, Birleşik Promosyon ve Üretim Problemleri, Promosyon Etkinliği, Promosyon Modellenmesi, Hızlı Tüketim Mallarının Tedarik Zinciri, Trade Promotions, Joint Promotion and Production Problems, Promotion Effectiveness, Modeling Promotions, Supply Chain of Fast Moving Consumer Goods
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmanın amacı satış kanallarında yapılan promosyonların hızlı tüketim mallarının tedarik zincirine ve bunlara bağlı maliyetlere olan etkisinin incelenmesi ve promosyonların planlanmasında yardımcı olabilecek bir model geliştirilmesidir. Bu amaçla, örnek bir hızlı tüketim mamulünün verileri kullanılarak satış kanallarındaki promosyonların talebe ve üretici firmanın tedarik zinciri operasyonlarına olan temel ilişkileri üzerinde durulmuştur. Bu analizden çıkarılan sonuçların doğrultusunda promosyonların planlamasında yardımcı olacak basit bir çok ürünlü model geliştirilmiştir. Üreticinin temel operasyonları üzerinde bulunan kısıtlar ile promosyonların talebe olan etkileri aynı anda ele alınmıştır. Modeldeki etken faktörlerin her biri için örneklerle duyarlılık çalışması uygulanmıştır. Çok ürünlü ortamlarda hazır planlı ürünlere göre çizilen senaryo çalışmaları, genel modelin bir planlama ve karar aracı olarak kullanılması ile beraber açıklanmıştır. Çalışmada son olarak geliştirilen modelin esnek yapıdaki genel mantığı ve bunun ürün özelliklerine göre gelişimi ve uzantıları üzerinde durulmuş, ve bunların kullanım kolaylığı sağlaması açısından önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of trade promotions on the supply chain of fast moving consumer goods, and to develop a model to aid in promotion planning considering the related costs. For this purpose, the data of a sample fast moving consumer product have been used to develop some fundamental relations about the effects of trade promotions on demand and the basic supply chain operations of a firm. A simple multi-item model is constructed on the principles extracted from this analysis to aid in the planning and scheduling of promotions. Constraints on the fundamental operations of the firm are taken into account jointly with the effect of the promotions on demand. The sensitivity of the model to the factors in effect are explored with examples. Scenarios in which there are predetermined plans for some of the items are depicted along with a description of the use of the model as a planning tool. The study is concluded by a discussion of simplicity of extendibility and flexibility of the model, both of which play a critical role in the application of it as a tool in various settings.