Large vocabulary speech recognition for Turkish
Türkçe için geniş dağarcıklı konuşma tanıma
- Tez No: 143342
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL DEMİREKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konuşma tanıma, geniş dağarcık, kod çözücü, ağaç sözlük vı, Speech recognition, large vocabulary, decoder, tree lexicon
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada Türkçe için geniş dağarcıklı bir konuşma tanıma sistemi tasarlanması ve uygulanması amaçlanmıştır. Türkçe, sondan eklemeli bir dil olması nedeniyle, sözcük oluşumu açısından hayli üretkendir. Bir tek kök sözcükten binlerce sözcük çekimi yapılması mümkündür. Bu, kabul edilebilir sözcük kapsamı için sistem dağarcığının fazlasıyla büyük olması nedeniyle bilinen konuşma tanıma sistemleri için uygun değildir. Bu yüzden, dinamik arama kullanan yeni bir kod çözme algoritmasi önerilmektedir. Bu algoritma Türkçenin biçimbirim özelliklerini kullanarak sözcük üretimini modellemektedir. Uygulananan sisteme ait izole sözcük tanıma deney sonuçları tezde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims design and construction of a large vocabulary speech recog nition system for Turkish. Turkish is an agglitunative language, which makes it highly generative in terms of word formation. Thousands of words can be generated from a simple root. This is not suitable for a common recognition system because required vocabulary becomes extremely large for acceptable word coverege. Therefore a new decoding algorithm, which uses a dynamic search strategy, is proposed. This decoder uses morphological features of Turk ish language in order to model word generation. Experimental results for an isolated word recognition implementation is also provided.