A Large vocabulary speech recognition system for Turkish
Türkçe için geniş sözcük dağarcıklı konuşma tanıma sistemi
- Tez No: 83748
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL OFLAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Konuşma tanıma, üçlü-fonlar, Saklı Markov Modeli, trie”yapılı sözlük modeli, trie”yapılı arama stratejisi iv, Speech recognition, triphones, Hidden Markov Model (HMM), trie-based dictionary model, trie-based search strategy iii
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Yazılımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET TÜRKÇE İÇİN GENİŞ SÖZCÜK DAĞ ARCIKLI KONUŞMA TANIMA SİSTEMİ Cemal Yılmaz Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticileri: Doç. Dr. Kemal Oflazer ve Prof. Dr. A. Enis Çetin Ağustos, 1999 Bu tezde Türkçe için konuşmacıya bağımlı, geniş sözcük hazneli konuşma tanıma sistemi sunulmaktadır. Bu sistemde sözcükler üçlü-fon temelli Saklı Markov Modeller ile model lenir. Bu üçlü-fonlar sistemdeki en küçük birimlerdir. Her sözcük için bu üçlü-fonların modellerinin yardımı ile sözcük modeli oluşturulur. Öğrenme safhasında, bu model bir bütün olarak eğitildikten sonra herbir üçlü-fon modeli ayrı olarak saklanır. Tanıma safhasında ise bir sözcük için gerekli olan üçlü-fon modelleri sırasıyla birbirlerine eklenerek o sözcük için gerekli model oluşturulur. Böylece öğrenme safhasında herhangi bir üçlü-fon için oluşturulan model tanıma safhasında birden fazla sözcüğün tanınması için kullanılabilir. Diğer bir deyişle, öğrenme safhasında sisteme öğretilen sözcüklerden daha fazla sözcük tanıma safhasında tanınabilir. Bu tezde ayrıca Türkçe için“trie”yapılı sözlük modeli geliştirilmiştir. Sözlük modelinde kullanılmak üzere“ütrie”yapısının her düzeyinde konuşma işaretinin en uygun kısmını kullanan bir arama stratejisi geliştirilmiştir. Aynı zamanda, bu arama stratejisi sistemin tepki süresini azaltmak için arama uzayını azaltan bir strateji ile birleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A LARGE VOCABULARY SPEECH RECOGNITION SYSTEM FOR TURKISH Cemal Yılmaz M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisors: Assoc. Prof. Dr. Kemal Oflazer and Prof. Dr. A. Enis Çetin August, 1999 This thesis presents a large vocabulary isolated word speech recognition system for Turkish. The triphones modeled by three-state Hidden Markov Models (HMM) are used as the smallest unit for the recognition. The HMM model of a word is constructed by using the HMM models of the triphones which make up the word. In the training stage, the word model is trained as a whole and then each HMM model of the triphones is extracted from the word model and it is stored individually. In the recognition stage, HMM models of triphones are used to construct the HMM models of the words in the dictionary. In this way, the words that are not trained can be recognized in the recognition stage. A new dictionary model based on trie structure is introduced for Turkish with a new search strategy for a given word. This search strategy performs breadth-first traversal on the' trie and uses the appropriate region of the speech signal at each level of the trie. Moreover, it is integrated with a pruning strategy to improve both the system response time and recognition rate.