Local economic development, Yimpas case
Yerel ekonomik kalkınma, Yimpaş örneği
  1. Tez No: 143343
  2. Yazar: G. PELİN SARIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH PINARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel ekonomik kalkınma, Yimpaş, İşçi Yatırım Ortaklıkları (İYO'lar), Organizasyon formlar (hiyerarşi, heterarşi, piyasa), Local economic development, Yimpas, LIPs, organization form of firms (hierarchy, heterarchy, market)
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Yerel ekonomik kalkınma, Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde KOBİ'lerle (Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler) beraber anılmaktadır. KOBİ'leirn son dönemde yerel sermayenin değerlendirilmesi ve ekonomik kalkınmanın sağlanmasındaki payı yadsınamaz, ancak ekonomik kalkınma için tek yol bu değildir. Türkiye'de, KOBİ'lerin dışında, Türkiye'ye özgü bir başka yol daha gözlenmiştir: İşçi Yatırım Ortaklıklarıyla (İYO) kalkınma. IYO'lar, yurtdışına, özellikle Batı Avrupa'ya çalışmak için gitmiş işçilerin birikimleri ile kurulan özel şirketlerdir. Karar ve yönetim aşamasında hiyerarşik yapılanan, ancak ortaklan arasında sosyal bir ağ yapılanması sözkonusu olan bu şirketler, ekonomik kalkınmada önemli etkilere sahip olabilirler. Bu tez, İYO'larm yerel ekonomik kalkınmada bir araç olup olamayacağım incelemektedir. Örnek olarak, Yimpaş çalışılmıştır. Yimpaş hakkındaki bilgiler konuyla ilgili ve sorumlu kişilerle yapılan ikili mülakatlarla elde edilmiştir. İYO'lar, genelde Yeşil Sermaye ile anıldığı için bu konudaki tartışmalar da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Local economic development, generally speaking, is mentioned together with SMEs (Small and Medium Size Entrepreneurs) in many countries all over the world together with Turkey. It is true that SMEs have had considerable impacts in development of many towns, yet there may be other ways for achieving economic development. In Turkey, besides SMEs, another path to economic development which is endemic to Turkey has been observed; development with Labour Investment Partnerships (LIPs). LIPs are in fact private firms founded with savings of workers who had gone abroad, especially to West Europe. Characterized on the one hand with hierarchical structuring in administration and on the other hand with a social network among the share holders (partners), LIPs may have considerable influences on development of towns. This thesis examines whether LIPs can be considered as a medium in local economic development. Yimpas is examined as a case study about which the information had been acquired through interviews made with responsible persons related with the subject. Since LIPs are generally mentioned with Islamic capital, debates on this subject are also reviewed.